Četiri piva, četiri kruga oko stadiona


U petak 14. srpnja s početkom u 20 sati održat će se prva hrvatska službena Pivska milja. Riječ je o utrci "Summer beer mile" tijekom kojeg natjecatelji moraju popiti 0,35 decilitara piva od najmanje 5 posto alkohola te potom otrčati krug u dužini od 400 metara oko stadiona i tako četiri puta.

Zanimljivo i za gledanje

Prva, tada neslužbena Pivska milja održana je unatrag dvije godine u Zagrebu, dok je ova pulska, ujedno i prva službena u Hrvatskoj, prijavljena na stranici beermile.com, a rezultati će se mjeriti putem čipa. U srijedu je ovu neobičnu utrku, u ime organizatora, Udruge kineziologa grada Pule predstavio Erik Lukšić.

- Ovo je utrka na kojoj će pivoljupci i trkači doći na svoje, a mislim da će biti lijepo i zanimljivo i za gledanje. Dosad smo imali dvije kvalifikacijske utrke za ovu Pivsku milju i to u Poreču te potom u Puli, ispred Arene i u Beer clubu, vidjeli smo da interesa ima, pa ovo sada postaje i službeno natjecanje. Zasad je prijavljeno 10 natjecatelja u pojedinačnoj kategoriji i četiri ekipe u štafeti, u kojoj svaki natjecatelj, nakon ispijanja piva, otrči jedan krug. No, štafeta nije službeni, već rekreativni dio natjecanje da trkači vide kako im to ide, pa se možda dogodine odluče prijaviti i za individualnu trku, naveo je Lukšić.

I dok će rekreativcima nagrada biti ispijeno pivo, za individualce su predviđene i bogate nagrade. Prvi će osvojiti ulaznicu za Dimensions festival i nastup Grace Jones u Areni, drugoplasirani će dobiti ulaznice za Filmski festival u Areni, a treći poklon paket sponzora. Prijaviti se može na stranicama stotinka.hr, ili na sam dan utrke na stadionu do 19.30 sati. Kotizacija iznosi 40 kuna, a na dan utrke 60. U štafeti svaki sudionik plaća po 15 kuna.

Puljanin rekorder

- Zanimljivo je napomenuti da se već tri godine u svijetu održava i svjetsko prvenstvo u Pivskoj milji, World Classic natjecanje, koje će se ove godine održati 12. kolovoza u Londonu. Najbrži Hrvat u Pivskoj milji je upravo Puljanin Slaven Ferenčić koji je ovu utrku završio za 7 minuta, dok je svjetski rekord 4,34 minute i drži ga Kanađanin. Tko zna, možda dogodine upravo Pula bude imala svog predstavnika na svjetskom prvenstvu, zaključio je Lukšić te dodao kako je ovo još jedna utrka u seriji utrka "Teći, isti, piti", a iduća je na rasporedu 8. rujna u Medulinu, u sklopu Craft Beer festivala.

Utrka koja potiče na druženje

Erik Lukšić izdvojio je i nekoliko zanimljivih podataka o pivskoj utrci imena Beer mile ili Pivska milja. Osnivači su utvrdili osnovno pravila kroz četiri riječi "4 piva, 4 kruga", a detaljnije ih opisali u "Kingstone pravilniku" (www.beermile.com). Povijest kaže kako su idejni začetnici bili kanadski trkači 1990. godine, među kojima je bio i suosnivač natjecanja World Classica John Markell. Prema pravilima, pivo mora biti zapremine 0,33 dcl i s najmanje 5% alkohola. Nakon oznake starta natjecatelji moraju u što kraćem vremenu ispiti pivo i krenuti. Nakon istrčanog kruga od 400 metara, čeka ih novo pivo i novi krug. Ukupno treba istrčati četiri kruga, odnosno 1.600 metara zbog čega utrka i nosi naziv "Pivska milja".

Od vremena prvih "divljih" utrka, u roku nekoliko godina razvilo se međunarodno priznato natjecanje s gotovo 100.000 službenih rezultata. Budući su se ovakve vrste natjecanja počela širiti diljem svijeta, začetnici su odlučili pokrenuti World Classic, izvornu utrku na kojoj bi se susreli najbolji od najboljih. Svjetska premijera održana je 2015. godine u San Franciscu gdje su se prvi put na istom stadionu natjecali rekorderi iz pojedinih država. Prošlogodišnji Beer Mile World Classic u Londonu pridonio je globalnoj prepoznatljivosti. Po mišljenju osnivača, ova utrka je jedan od najučinkovitijih načina za druženje ljudi budući je hladno pivo nakon utrke savršen spoj. (S. ZRINIĆ TERLEVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter