Cetiri ozlijedena u sukobu Srba s KFOR-om

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Srbi s sjevera Kosova sukobili su se u petak s pripadnicima medunarodne misije KFOR-a, a pucnjavi do koje je došlo ozlijedena su trojica Srba i jedan pripadnik KFOR-a, izvješcuju beogradski elektronicki mediji.

Do sukoba je došlo nakon što su vojnici KFOR-a u petak ujutro zapoceli uklanjati barikade kod mjesta Rudare u opcini Zvecan na sjeveru Kosova.

U sukobu KFOR-a i Srba okupljenih na barikadama ozlijedeno je troje ljudi, pri cemu je jedna osoba zadobila prostrijelnu ranu ispod koljena, jedna je zadržana je u bolnici u Kosovskoj Mitrovici, dok je treca puštena kuci, prenosi srbijanska državna televizija RTS.

Na podrucju kod Rudara cula se rafalna paljba, a citavo su podrucje kasnije nadlijetali helikopteri KFOR-a.

U izgredima je, kako je srbijanskoj agenciji Tanjug rekao glasnogovornik KFOR-a Uve Nowitzky, ozlijeden i jedan pripadnik KFOR-a cije je stanje stabilno.

Po rijecima Nowitzkog, KFOR nece dopustiti da situacija dalje eskalira i primijenit ce silu ukoliko to bude potrebno.

Srbijanski ministar za Kosovo Goran Bogdanovic pozvao je KFOR da se suzdrži od primjene sile, a Srbe da ostanu mirni i da ne nasjedaju na provokacije te je upozorio da u ovom trenutku svi moraju biti svjesni da je situacija ''veoma zapaljiva''.

Europska unija je izrazila zabrinutost zbog nasilja i pozvala na suzdržanost na sjeveru Kosova.

KFOR je priopcio da je cilj operacije bio uspostava slobode kretanja na sjeveru Kosova, koja je onemogucena zbog srpskih barikada na prometnicama. Na pitanje podržava li misija EU-a, Eulex, tu operaciju KFOR-a, Kocijancic je rekla da je "sloboda kretanja jedno od temeljnih nacela za Europsku uniju, kao i za one zemlje koje joj se žele prikljuciti". (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter