Četiri ozlijeđena motociklista

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Proteklog vikenda su se na području Istre dogodila četiri prometne nesreće u kojima su stradali vozači motocikla, od kojih su dvojica teško, a dvojica lakše ozlijeđena.

Prva od tih nesreća dogodila se u petak na Mutilskoj ulici u Puli kada je 30-godišnjak oko 16.30 sati upravljao motociklom Piaggio, talijanskih oznaka, bez položenog vozačkog ispita. Naime, on se uključivao u promet na Mutilskoj ulici u Puli, a da nije poštivao prometni znak obaveznog smjera. Potom se motociklom previše približio desnom rubu kolnika, gdje je udario u nogostup i pao na tlo, pri čemu je lakše ozlijeđen.

U subotu oko 13.50 sati je na šumskom predjelu nedaleko kamenoloma u mjestu Šumber, 21-godišnjak upravljao neregistriranim motociklom za terensku vožnju, te je u jednom trenutku izgubio nadzor i pao na tlo, pri čemu je teže ozlijeđen. Također u subotu oko14.40 sati, izvan naselja Peroj, 33-godišnjak je upravljao motociklom Honda, pulskih oznaka, bez položenog vozačkog ispita te je dolaskom do zavoja u desno, u kočenju prešao na prometnu traku namijenjenu za promet iz suprotnog smjera, gdje se frontalno sudario s automobilom Opel Corsa, pulskih oznaka, kojim je upravljao 36-godišnji vozač. Od siline udara, motocikl se odvojio na dva dijela, a automobil je odbačen van kolnika u nisko raslinje. U prometnoj nesreći je teško ozlijeđen vozač motocikla. Posljednja prometna nesreća, u kojoj je stradao vozač motocikla, dogodila se u nedjelju oko 17.20 sati u Rovinju, kada se 26-godišnji vozač BMW-a, pulskih oznaka, s makadamske ceste u predjelu zvanom Sure stine uključio u promet na državnu cestu, bez da je prethodno propustio vozila koja su se kretala cestom s prednošću prolaska. U tom je trenutku naišao motocikli Honda, pulskih registracijskih oznaka, kojim je državnom cestom upravljao 23-godišnjak, a koji je u kočenju udario u zadnji dio automobila i pao na kolnik. Vozač motocikla je u nesreći lakše ozlijeđen.

Radi povećanja sigurnosti vozača motocikala i motora u prometu, policijski službenici Postaje prometne policije Pula-Pola i Službe za sigurnost cestovnog prometa PU istarske su u nedjelju na dijelu parkirališta centra Karlo Rojc u Puli, održali javnu tribinu sklopu provođenja edukacijsko pokazne manifestacije, koju je organizirala udruga Karavana za život "Bikeri na cesti". Policajci su educirali oko četrdesetak vozača motocikla i mopeda te su ih upozorili na opasnosti kojima su izloženi na cesti, kao i na činjenicu da su dužni poštivati prometne propise i pravila. Sudionici edukacije imali su prilike isprobati i "pijane naočale" te se tako i osobno uvjeriti kako već i manje količine alkohola u organizmu smanjuju percepciju i utječu na vožnju. Nakon edukacije, u drugom dijelu manifestacije, članovi demo tima udruge Karavana za život "Bikeri na cesti" praktično su s motociklima izveli pokazne vježbe, vezane za sigurnu vožnju motociklom i mopedom, a jedan od sudionika vježbe bio je i policijski službenik Postaje prometne policije Pula-Pola, Antun Marić. (M. SARDELIN)


Podijeli: Facebook Twiter