Četiri naleta na divljač

Ilustracija (Foto: Arhiva)
Ilustracija (Foto: Arhiva)

Od nedjelje na ponedjeljak policija je evidentirala četiri naleta na divljač, i to tri na području Rovinja i jedan kod Brtonigle. Srećom, u svim naletima na divljač nije bilo ozlijeđenih osoba, već je evidentirana materijalna šteta na vozilima.

U nedjelju oko 23.30 sati je 29-godišnji poljski državljanin upravljao automobilom, VW Passat, poljskih nacionalnih oznaka na području Rovinja upravljajući iz Rovinjskog Sela u smjeru Rovinja udario u jednu od četiri divlje svinje koje su mu istrčale na cestu. Uginulu divljač je preuzeo lovočuvar. Drugi slučaj zabilježen je u ponedjeljak oko pola sata iza ponoći na području Brtonigle. Tamo je 26-godišnjak upravljajući automobilom VW Polo, pulskih registracijskih oznaka, na ravnom dijelu ceste, prednjim dijelom automobila udario u divlju svinju.

Također u ponedjeljak oko 18 sati, opet na području Rovinja, 24-godišnjak je teretnim automobilom VW, zagrebačkih registracijskih oznaka, prednjim dijelom udario u divlju svinju. O događaju je izvješten lovočuvar, dok divljač nije pronađena. Posljednji slučaj zabilježen je oko 18.30 sati, nedaleko Golaša na rovinjskom području, u kojem je 26-godišnjak upravljajući automobilom Honda, pulskih registracijskih oznaka, prednjim dijelom udario u divlju svinju. O događaju je izvješten lovočuvar, dok divljač nije pronađena.

Kako bi se spriječili ovakvi i slični događaji, Policijska uprava istarska upozorava vozače da budu maksimalno oprezni na cestama pogotovo u jutarnjim satima, te da prilagode brzinu kretanja stanju i uvjetima na cesti. Naime, vozač vozila koji sudjeluje u naletu na životinju na cesti, odgovara sukladno Zakonu o sigurnosti prometa na cestama, ako se utvrdi da je do naleta došlo zbog kršenja prometnih propisa, odnosno ako je vozio neprilagođenom brzinom kretanja ili nije postupao po postavljenim prometnim znakovima koji se odnose na, divljač na cesti, životinja na cesti, ograničenje brzine ili ako je brzina uvjetovana kategorijama ceste, protiv takvih vozača pokreće se prekršajni postupak. (M. S.)


Podijeli: Facebook Twiter