Cetiri mušketira u pazinskom LG-u

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Kao što su Dumasova cetiri mušketira povezana na ostvarenju nekih istinskih ljudskih vrijednosti, tako su Sascha Dejanovic, Ivo Dejanovic, Karlo Dragan Došen i Goran Gromsky Skorup, koje je Eugen Borkovsky nazvao "cetiri mušketira", povezana cinom kreativnog stvaranja, prijateljstva i zajedništva pritom zadržali individualnost, specifican izraz i moc osobnosti, rekla je Nina Šperanda na otvaranju izložbe "Sasvim ljudsko-moc osobnosti", kojom se cetvorica autora zajednicki predstavljaju u LG galeriji Društva likovnih stvaratelja Pazin.

Svaki je od njih plodan stvaratelj i nagradivan kreativac, a tomu su potvrda njihovi radovi od kojih je tek dio predstavljen pazinskoj likovnoj publici.

Sascha Dejanovic tematizira portret melankolicnog ugodaja i poetike, a njegovi su likovi studije karaktera u maniri klasicnog portreta. Ivo Dejanovic slika intiman, staticki svijet ništavila i neizvjesnosti, ali intenzitetom boja odaje optimizam bez svjedoka živosti. Karlo Dragan Došen izražava se kroz više medija, najcešce fotografijom, iako se na ovoj izložbi predstavio videouratkom prorocanskog karaktera. Pozabavio se hrvatskim paviljonom za venecijanski bienale arhitekture. Došen u svom radu naglašava njegovu lakocu, ali i krhkost u konstrukciji kako se poslije i dokazalo.

Fotografija Gorana Gromskog Skorupa moguca je poveznica s Dejanovicevim portretima karaktera, jer on na slican opisuje portret luke bilježeci isti prizor s vremenskim odmakom i na taj nacin kroz nezamjetljive detalje opisuje karakter, pa i dušu pristaništa. Tako je Šperanda izmedu ostalog predstavila cetiri mušketira, dodajuci da je to njen osobni doživljaj bez namjere da postane prepreka u doživljavanju izloženih radova, vec, naprotiv, namjera joj je na taj nacin potaknuti poticaj za promatranje ovih radova i njihovu daljnju interpretaciju.

Iako je bilo najavljeno da ce se na otvaranju naci sva cetiri mušketira, pojavili su se samo Karlo Dragan Došen i Goran Gromsky Skorup. No, to nije umanjilo svecanost i doživljaj otvaranja ove zanimljive izložbe koja se može razgledati do 22. sijecnja.


Podijeli: Facebook Twiter