Četiri medalje za Agrolagunine sireve u Londonu

Zgrade u Splitskoj (M. ANGELINI)
Zgrade u Splitskoj (M. ANGELINI)

Porečka Agrolaguna postigla je izvrstan uspjeh sa svojim istarskim sirevima Špin na svjetskom ocjenjivanju sireva World Cheese Awards u Londonu, osvojivši jednu zlatnu, dvije srebrne i jednu brončanu medalju.

Zlatnom medaljom u kategoriji specijalnih sireva nagrađen je Špin - Istarski miješani sir u orahovom lišću; srebrne su medalje dobili Špin - Istarski miješani sir u kategoriji specijalnih sireva od mlijeka više od jedne životinje, te Špin - Istarski sir s muškatom ruža u kategoriji tvrdih sireva s dodatkom slatkih aditiva; a brončanom je medaljom u kategoriji ekstra tvrdih sireva nagrađen Špin - Gran Istriano. 

Sirevi iz 35 zemalja

World Cheese Awards je inače najveće svjetsko natjecanje sireva, koje više od 20 godina okuplja brojne proizvođače iz mliječne industrije iz cijelog svijeta, a u ocjenjivanju proizvoda sudjeluje više od 250 sudaca. Ovo je natjecanje održano u sklopu sajma Taste of London, a ocjenjivalo se oko 3.000 uzoraka sira iz 35 zemalja svijeta.

"Prestižne nagrade za istarske sireve Špin rezultat su kontinuiranih ulaganja u unapređenje proizvodnih procesa i kvalitete proizvoda naše sirane", poručuju iz Agrolagune u povodu osvajanja ovih odličja.

Zlatom nagrađeni Špin - Istarski miješani sir u orahovom lišću je inače tvrdi punomasni sir od mješavine kravljeg i ovčjeg mlijeka koji se nakon 60 dana zrenja omata orahovim lišćem prethodno maceriranim u likeru od oraha. Ovaj se sir se može degustirati kao samostalna delicija, uz aperitiv ili kao desert uz čašu desertnog vina.

Srebrni Špin - Istarski miješani sir proizvodi se od kravljeg mlijeka uz dodatak do 30 posto ovčjeg mlijeka, nešto je oštrijeg okusa od običnog kravljeg, a ugodne kiseline i slankasta mineralnost glavna su mu značajka. Nešto je prhkije strukture od kravljeg, ali ipak dovoljno elastičan i podatan za rezanje.

Također srebrom nagrađeni Špin - Istarski sir s muškatom ruža novi je proizvod Agrolagunine sirane, a riječ je o tvrdom punomasnom siru koji nakon 60 dana klasičnogh zrenja još dodatno dozrijeva u vinu muškata ruže, što njegov karakterističan okus obogaćuje slatkim notama ovog autohtonog istarskog vina. Zbog dozrijevanja u muškatu ovaj je sir žutog tijesta i tamnoružičaste kore. Najbolje prija kao specijalni desert uz vino muškat ruža. 

Tri hrvatske sirane

Naposljetku, brončanom medaljom nagrađeni Špin - Gran Istriano tvrdi je punomasni sir za rezanje koji starenjem postaje ekstra tvrdi sir za ribanje, a radi se od pasteriziranog punomasnog kravljeg mlijeka. Prosječna težina koluta iznosi čak 11 kilograma, a njegovo zrenje traje između 12 i 14 mjeseci. Starenjem mu se pojačava slatkoća i topivost u ustima, pa se stoga može degustirati kao samostalna delicija ili kao poticaj za druženje uz čašu vina.

Kako se može vidjeti na službenim web-stranicama World Cheese Awardsa, Agrolaguna je jedina istarska sirana koja je sudjelovala u ovom natjecanju, a iz Hrvatske nastupile su još samo dvije - Paška sirana osvojila je po jednu zlatnu, srebrnu i brončanu medalju, dok je sirana Gligora osvojila četiri zlatne, tri srebrne i dvije brončane medalje.

(D. ŠIŠOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter