Četiri lika u vrtlogu apsurda života

Ilustracija (Foto: Arhiva)
Ilustracija (Foto: Arhiva)

Na pozornici Istarskog narodnog kazališta - Gradskog kazališta Pula preksinoć je u koprodukcije Play drame i Gradskog kazališta mladih iz Splita stigla predstava "Zbunjoza" koja ima sasvim prikladno ime jer nije zbunjujuća samo radnja, nisu zbunjeni samo likovi već zbunjena ostaje i publika.

Ismijavanje društvenih normi

Predstavu je na tekst suvremenog njemačkog dramskog pisca Mariusa von Mayenburga režirao Ivan Plazibat, a u njoj su nastupili Nikša Arčanin, Bojan Brajčić, Sara Ivelić i Ana Marija Veselčić.

Predstava počinje tako da se žena i muž Eva i Robert vraćaju kući nakon odmora, no neke stvari izgledaju drukčije. Judith i Sebastian koji su trebali brinuti o stvarima dok njih nema ulaze i ponašaju se kao da su oni gazde.

"Zbunjoza" je vrtlog apsurda u kojem postoji smisao, ali njega je nemoguće precizno odvojiti od besmisla. Pokušat ćemo ipak malo prosijati taj mulj i prst uperiti prvo k tome da se ovdje radi o ismijavanju društvenih normi i rituala među kojima je i seks. Drugi je element upravo pitanje smisla koje se pogotovo izgura pred kraj kada doznamo da je redatelj predstave otišao doma, zapravo, ubili su ga glumci. To bi štošta objasnilo kada bi bilo istinito, no ovako protagoniste stavlja u pirandelovsku poziciju četiri lica koja traže autora ili u ovom slučaju neki smisao. Taj nestali i neviđeni redatelj je, ako smo dobro shvatili, nešto poput boga ili nekog bića koje održava red. Tog bića nema i nastaje nered, konfuzija, zbunjoza.

Ova predstava se ne poigrava samo s likovima nego i sa strpljenjem publike, vješto testirajući njenu percepciju tako da nikad nije do kraja jasno je li konfuzija na pozornici rezultat redateljske šlampavosti ili je sastavni, namjerni dio predstave. U jednom trenutku Robert se obuče kao nacistički SS časnik što izazove zgražanje ostalih likova, ali ne toliko zbog moralnih razloga. Ne, najveći je problem što je on sada previše očit i kao takav njegov novi lik ne ostavlja prostora interpretaciji. Malo kasnije Eva se u sklopu tematske krabuljne večeri maskira u vulkan, ali ni to nije dobro jer je to premalo očito. Je li onda bolje stvari postaviti tako da budu krajnje jasne svima ili ih pustiti zakrabuljene tako da svatko u njima vidi ono što želi, ako želi? To je pitanje koje ostaje i nakon što predstava završi.

Atipična komedija apsurda

"Zbunjoza" je dinamična, čemu osim režije pridonose i glumci koji su gotovo stalno u pokretu ili pak pričaju sto na sat. Najlakše bi ju bilo opisati kao komediju apsurda, ali to ne bi bilo i najpreciznije jer kada se spomene komedija očekuje se da mora biti smiješno. Ima tu prostora za smijeh, ali ne onaj na prvu loptu s vicevima za široke mase. Zato nam je i pomalo drago što odaziv preksinoć nije bio toliko dobar pa je publika preusmjerena u parter koji nije do kraja popunjen. "Zbunjoza" će nekoga vjerojatno naljutiti svojom nametnutom zbrkanošću, dok će nagraditi one koji u njoj budu prepoznali druge, ali i sebe u ovom čudnom svijetu te one koji će iz sveg tog mulja ipak iskopati pokoji grumen smisla. (M. RADIĆ)

 

 


Podijeli: Facebook Twiter