Četiri kandidata za Plomin C

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Od ukupno sedam stranih tvrtki koje su se javile za gradnju Plomina C u partnerstvu s Hrvatskom, HEP je odabrao četiri, koje će pozvati da do kraja godine dostave svoje obvezujuće ponude. To su talijanski Edison, južnokorejski KOSEP, japanski MARUBENI i poljski POL-MOT, stoji u HEP-ovom priopćenju za javnost. Riječ je o tvrtkama koje su se svrstale na HEP-ovu tzv. "short-listu" potencijalnih partnera za gradnju i upravljanje 800 milijuna eura vrijednog projekta u Plominu, snage 500 MW, koji će zamijeniti postojeći, najstariji plominski blok A.

"HEP će navedenim ponuditeljima uputiti poziv za dostavu ponuda, a strateški partner će biti odabran na temelju energetsko-ekonomskih kriterija, uzimajući u obzir i razinu udjela domaćih tvrtki u projektu", stoji u kratkoj obavijesti HEP-a.

EDISON, talijanska tvrtka sa sjedištem u Milanu, drugi je najveći proizvođač električne energije u Italiji, ali i jedan od najvećih u Grčkoj. Zapošljava oko četiri tisuće ljudi u Europi, Africi i na Srednjem istoku. Primarna je djelatnost ove tvrtke proizvodnja i distribucija električne energije i prirodnog plina.

Japanski MARUBENI  jedna je od najvećih trgovačkih korporacija u Japanu, konglomerat uposlen na svim kontinentima i u mnogobrojnim gospodarskim sferama, pa tako i u energetici. Korporacija je u siječnju ove godine, nakon završene istrage US Justice Departmenta, morala platiti kaznu od gotovo 55 milijuna dolara zbog svoje uloge u slučaju podmićivanja nigerijskih vlasti prije desetak godina, kako bi četiri druge, udružene europske tvrtke, također kažnjene, dobile poslove na gradnji nigerijskih plinskih postrojenja.

Južnokorejski KOSEP jedna je od mnogobrojnih tvrtki iz sastava južnokorejske elektroprivrede, a upravlja s nekoliko elektrana, ukupnog kapaciteta od gotovo devet tisuća megavata. POL-MOT je poljska tvrtka specijalizirana prvenstveno za proizvodnju poljoprivrednih strojeva i opreme, osnovana 1968. godine, a privatizirana početkom 90-tih. Otad je svoju djelatnost proširila i na proizvodnju auto-dijelova, na građevinu  i prodaju automobila. Ima 14 tvrtki kćeri, u auto-industriji, proizvodnji energije iz obnovljivih izvora, u biznisu nekretnina, kao i u hotelijerstvu. Jedna od tvrtki kćeri im je i Pol Mot d.o.o. u Lovranu.

Njemački RWE, kako smo pisali u nekoliko navrata, odustao je od gradnje Plomina C u partnerstvu s hrvatskom državom, što je i samom Markovom trgu bilo najveće iznenađenje. Partner u gradnji Plomina C, najveće Vladine investicije, trebao bi između četiri kandidata sa short-liste biti izabran do kraja prvog tromjesečja iduće godine, a blok C plominske elektrane pušten u pogon najkasnije tijekom 2017. godine.(B. MRVOŠ PAVIĆ/NL)


Podijeli: Facebook Twiter