Cetiri jahaca Apokalipse u fici otvorila Istrakon

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Glumackim performansom "Dolazak 4 jahaca Apokalipse" u petak popodne je na platou pred Spomen domom u Pazinu svecano otvoreno 13. izdanja Istrakona. Rat, Glad, Bolest i Smrt, oboružani svojim rekvizitima, u ovom moderniziranom izdanju umjesto na konjima stigli su u zastavi 750, popularnom fici.

Tema ovogodišnje (ne)sretne 13. konvencije ljubitelja znanstvene fantastike i fantastike je "Apokalipsa - smak svijeta" pa su jahaci Apokalipse bili pravi odabir kao uvertira u trodnevno druženje na kojem se, kao i prijašnjih godina, ocekuje 500-tinjak sudionika, i to ne samo iz cijele Hrvatske vec i iz Slovenije, Srbije i BiH, a predavaca ima i iz Njemacke te SAD-a.

Jahaci Apokalipse su odmah krenuli na posao pa je tako, na primjer, kosa u rukama Smrti radila punom parom brzo nalazeci žrtve medu publikom koje su padale kao pokošene. No, nisu se ova cetiri jahaca dugo radovala jer pobijedila ih je Hermeta koja predstavlja mudrost, svjetlost i znanje. Pred njom su nicice pali na tlo pa je tako još jednom pokazano da je spas od opasnosti zvane smak svijeta u ljudskom znanju i mudrosti.

U društvu Mudrosti, nakon pobjede nad Apokalipsom, crvenu vrpcu na ulazu u Spomen dom prerezala je americka spisateljica Carrie Vaughn koja je pocasna gošca Istrakona.

"Dobra zabava. Let the Convention begin", rekla je Vaughn. Mauricio Martincic Moris, glavni koordinator Istrakona, bio je još jasniji rekavši: "Neka igre pocnu".

Prvo predavanje na 13. Istrakonu bilo je ono Borisa Švela pod nazivom "40 godina Variole Vere" dok ce ih ovog vikenda biti još mnogo za svaciji ukus. Nece nedostajati igara, kvizova, sportskog nadmetanja, gledanja filmova, predstavljanja knjiga. Bit ce i radionica i izložbi te ce se moci kupiti knjige i razni suveniri. (Zapisala i snimila Selvina BENIC)


Podijeli: Facebook Twiter