Četiri istarske škole u projektima JPP-a

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Dužnosnici državnog Centra za investicije (CEI) od danas će početi s predstavljanjem projekata javno-privatnog partnerstva, uz pomoć kojeg bi država i lokalne vlasti, zajedno s privatnim tvrtkama, idućih godina trebale graditi škole i druge objekte u planiranoj vrijednosti od 14,9 milijardi kuna, čime bi se rješavale potrebe lokalnih zajednica i poticala gospodarska aktivnost u Hrvatskoj.

Cilj je Centra privući privatne tvrtke i lokalne vlasti na uključivanje u javno-privatno-partnerstvo (JPP), te na licu mjesta otkloniti sve nejasnoće. Stručnjaci Centra danas će se sa zainteresiranim partnerima sastati u zagrebačkom Hypo Centru, u osječkom Hotelu Osijek 25. rujna, u Astronomskom centru u Rijeci 27. rujna, a 2. listopada u Hotelu Park u Splitu, doznali smo u razgovoru s predsjednikom uprave CEI-ja Draganom Marčinkom i njegovim suradnicima.

Pripremljen je i prvi paket JPP-a u vrijednosti od 748 milijuna kuna, koji obuhvaća gradnju četiri škole u Dubrovniku, četiri škole u Istri i osam škola u Varaždinskoj županiji, za koje bi vlasti trebale raspisati natječaje tijekom posljednjeg tromjesečja ove godine. Spomenute škole našle su se u prvom paketu zato što već imaju gotove projekte, a Vladi je stalo da investicije počnu što prije.

U drugom paketu JPP-a naći će se gradnja pravosudnih institucija na Trgu pravde u Zagrebu vrijednih milijardu kuna. Mnogi su zainteresirani da se sudovi okupe na jednom trgu, a za to navodno postoji i idejno-arhitektonsko rješenje. Treći paket JPP-a vrijedi 757 milijuna kuna, a obuhvatit će osam škola u Međimurskoj županiji, šest u Zagrebu i šest u Koprivničko-križevačkoj županiji.

Projekti JPP-a jeftiniji su zato što je građevinar zainteresiran da školu sagradi što kvalitetnije i jeftinije, jer će upravo on morati snositi troškove otplate kredita i održavanja zgrade tijekom 25 godina, te je predati državi u primjerenu stanju. Dok je država izravno plaćala, nekim je građevinarima glavna briga bila kako od nje izvući što više novca, a kvaliteta radova bila im je u drugome planu. Projekti JPP-a isplativi su za obje strane tek ako njihova kapitalna vrijednost prelazi 10 milijuna eura, kažu u Centru.  (B. PODGORNIK/Novi list)

VIŠE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter