Četiri i pol mjeseca žive bez vode i struje

Šest obitelji s ukupno 26-ero djece živi u neljudskim uvjetima
Šest obitelji s ukupno 26-ero djece živi u neljudskim uvjetima

U radničkim barakama Istragradnje u stečaju na Vidikovcu u Puli, točnije na završetku Lošinjske ulice, živi 40-ak osoba, od kojih su više od polovice djeca. Iako ih godinama nitko nije dirao, unatrag četiri i pol mjeseca naprasno su ostali bez vode i struje.

I dok "hodočaste" uokolo kod nadležnih u Gradu i Županiji pokušavajući ponovno dobiti te komunalne usluge, izgleda da pomoći nema jer moraju iseliti - barake su predviđene za rušenje.

- Velika većina nas ovdje je godinu dana, iako su tu i dva radnika nekadašnje Istragradnje od kojih jedan ovdje živi već 40 godina. Mi ostali došli smo gotovo u isto vrijeme, natjerani različitim sudbinama: dio nas došao je s obiteljima iz podstanarstva koje, zbog neimaštine, više nismo mogli plaćati, a dio je došao nakon prisilne deložacije iz Vodnjana.

Kako smo saznali za ove zgrade? Pa u razgovoru s onima koji su već živjeli ovdje. Rekli su nam da dođemo, ali da moramo očistiti zgrade i okoliš jer je sve bilo zapušteno i zaraslo u korov. Tako je i bilo, mi smo to sve očistili i uselili, a zajedničko nam je svima da nas je policija popisala, da znaju da živimo ovdje i da nam na Lošinjsku od broja 30 do 37 glase i adrese.

Uredno smo plaćali svu potrošenu struju i vodu i nemamo ni kune duga. Sve to ipak nije bilo dovoljno i bez najave isključili su nam struju i vodu, ispričao nam je gotovo u dahu Valentin Pleša, jedan od predstavnika šest obitelji koje žive u ovom naselju.

Dodaje da je do problema došlo u veljači ove godine kada je Istragradnja na sudu izgubila ovaj teren i zgrade. S obzirom da taj posjed moraju predati Gradu Puli kao novom vlasniku, i to neopterećen od osoba i stvari, u roku od 10-ak dana bez najave isključili su im vodu i struju.

- To je naprasni pokušaj da nas se iseli iako još ne postoji pravovaljana odluka o našem iseljenju. Mi samo želimo da nam vrate i struju i vodu, koju smo uredno plaćali i to ćemo činiti i nadalje, sve dok sud ne odredi da moramo izaći.

Gdje ćemo tada, još ne znamo, ali bismo voljeli do tada imati bar civilizacijski životni minimum, pogotovo s obzirom na toliki broj djece koja žive ovdje, rekao nam je nadalje Pleša. (piše S. ZRINIĆ TERLEVIĆ, snimio M. ANGELINI)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter