Cetiri Hrvata u borbi za jedno radno mjesto u institucijama EU-a

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Više od 70 posto kandidata iz Hrvatske koji su sudjelovali na testiranju za posao u ustanovama Europske unije uspješno je riješilo testove.

Na natjecaj, koji je prvi put u sijecnju ove godine za hrvatske državljane objavio Europski ured za odabir osoblja (EPSO), prijavilo se najprije 3.427 kandidata, deset puta više nego što je u ovom valu zapošljavanja predvideno mjesta za Hrvate. No, kako doznajemo iz Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija, testiranju je pristupio 1.981 kandidat, a test je uspješno riješilo njih 1.390.

Predvidena 342 radna mjesta bila su podijeljena u tri kategorije. Najmanje zainteresiranih bilo je u II. skupini koja obuhvaca tajnicko i tehnicko osoblje s osnovnom placom od oko 1.500 eura. Od 275 kandidata test su uspješno riješila 152.

U III. skupini, u kojoj se nalaze informaticki tehnicari te strucnjaci u financijskom i administrativnom upravljanju, testirano je 308 kandidata, a prošla su 204.

U posljednjoj skupini - koja obuhvaca radna mjesta najviše strucnosti, poput pravnika i lingvista, pa se na tim radnim mjestima ocekuje i najviša pocetna placa, navodno od oko pet tisuca eura - testiranju je pristupilo 1.398 kandidata, od koji su uspješne bile 1.034 osobe.

Prema ranijim najavama iz EPSO-a, medu kandidatima koji su uspješno položili testove, ustanove EU-a ce u drugoj polovici godine birati one koji odgovaraju njihovim potrebama. Baza podataka kandidata koji su prošli selekciju vrijedi, pak, tri godine.

Pojedine institucije mogu kandidate i dodatno testirati. Za hrvatske državljane zasad su predvidena samo ugovorna radna mjesta, odnosno radni odnos na odredeno vrijeme. Javni natjecaj za stalna radna mjesta u institucijama EU-a za hrvatske državljane ocekuje se otprilike godinu dana prije nego što Hrvatska postane clanica Unije.


Podijeli: Facebook Twiter