Četiri godine zatvora zbog opasnih silikona

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Utemeljitelj i direktor francuske tvrtke za proizvodnju silikonskih implantata za grudi Poly Implant Prothese (PIP) Jean-Claude Mas (74) osuđen je na četverogodišnju kaznu zatvora jer je prikrivao stvarni sastav nekvalitetnih silikonskih umetaka koje si je dalo ugraditi 300.000 žena diljem svijeta, prenose agencije, pozivajući se na kazneni sud u Marseilleu.

Mas će morati platiti i kaznu od 75.000 eura, no njegov odvjetnik Yves Haddad rekao je da će se na presudu žaliti. Još četvorica njegovih suradnika osuđena su na između godine i pol i tri godine zatvora, neki od njih uvjetno te na novčane kazne.

Procjenjuje se da je tijekom 12 godina francuska tvrtka distribuirala više od 300.000 implantata u oko 65 zemalja svijeta. Više od polovine tog broja izvezeno je u Južnu Ameriku. I europsko je tržište preplavljeno istim proizvodima, koje je samo u Velikoj Britaniji ugradilo 40.000 žena, a ugrađivali su se i u klinikama u Španjolskoj, Italiji, Njemačkoj i Ukrajini. Čak 75.000 žena u Španjolskoj svake godine poveća grudi, a to je jedna od najpopularnijih operacija plastične kirurgije u toj državi.

U Francuskoj se kod osam žena s ovim implantatima razvio rak dojke. Ustanovljeno je da je u njih ugrađivan silikonski gel koji nije bio namijenjen za medicinsku upotrebu, a prijevaru su još 2010. razotkrili istražitelji Francuske udruge plastičnih kirurga koji su potvrdili da su PIP-ovi umeci manje pouzdani jer su podložniji puknućima. Nekoć najveći svjetski proizvođač umetaka za grudi PIP zatvoren je 2010., a nakon inspekcije svi su implantati uklonjeni s tržišta. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter