Četiri fotografkinje, četiri pristupa


Izložba fotografija pulskih autorica Anne Gaspotić, Snježane Bratanović, Edne Jurcan i Ive Kuzmanović "Oko žene" otvorit će se u subotu u 20 sati u galeriji Makina.

Jedna od četiri radionice EduSplasha - multimedijske platforma za edukaciju i razvoj je ona na kojoj se polaznici upućuju u tajne dobre fotografije i fotografskog umijeća pod mentorstvom Hassana Abdelghanija, fotografa i voditelja pulske galerije Makina. Svi polaznici druge fotoradionice već su početkom ove godine izložbom u Makini predstavili svoj rad, no mentor i voditelj Makine odlučio se još jednom, ovom izložbom, predstaviti nabolje polaznice prošlogodišnje radionice - Snježanu Bratanović, Annu Gaspotić, Ednu Jurcan i Ivu Kuzmanović.

Četiri autorice, četiri različita autorska pristupa i četiri različite tematike koje svaki od fotografskih opusa ostvaruje, istražuje i problematizira na sebi svojstven način. Kako u pratećem tekstu pišu Tina Širec Džodan i Gordana Trajković, izbor fotografija samo je naizgled nasumičan, no u njemu je sadržan dobar dio konotacija i simbolike neodvojivo povezane s poviješću ženske egzistencije: prije svega, tu je prapočelo majčinstva koje se zrcali u arkadijskoj atmosferi pejzaža izgubljenog raja i dječjim pogledima s portreta, utjelovljenje njene fizičke pojavnosti kroz putenost ženskog akta i, na koncu, njeno postojanje kroz simboliku radničke dokumentarne fotografije. Izložba će se moći pogledati do 14. svibnja. (Z. A.)


Podijeli: Facebook Twiter