Četiri festivala na Punti Christo i u Areni

Filip Motovunski, Vedran Meniga, Maja Gujinović i Boris Bjelica
Filip Motovunski, Vedran Meniga, Maja Gujinović i Boris Bjelica

Da će ovo ljeto će biti bogato događajima na tvrđavi Punta Christo, ali i u Areni, govorili su jučer novinarima članovi tima Pozitivan ritam koji sve te događaje organizira. I ove godine, od svibnja do rujna održavat će se program u Seasplash Summer Clubu koji ove godine radi i tijekom tjedna te festivali Slurp!, Seasplash, Dimensions i Outlook. S njima su novinare u Cyber caffeu upoznali Vedran Meniga, Boris Bjelica, Maja Gujinović te gost Filip Motovunski.

Punta Christo se otvara u subotu, 21. svibnja 3pple Dublle Trupple Partyjem, na kojem će nastupiti bendovi koji objavljuju na domicilnoj etiketi PRV records iz Zagreba, a to su redom Fakofbolan, Ponor, Stonebride i Escape Light. Tu su još i dva elektronska floora - showcase floor gdje će prevladavati bass glazba te Slurp floor u grotlu gdje će biti techno i house.

Party Slurp!-a

O tome je govorio Boris Bjelica Bebetto koji je najavio Slurp!. Slurp! je 2011. započeo kao Syrup nation festival imat će u ovom šestom izdanju četiri zasebna partyja koja će se održati 18. lipnja, 16. srpnja, 13. kolovoza i 24. rujna kada će tvrđava biti zatvorena. Kako napominje Bjelica Slurp! je festival elektronske glazbe koji se bazira na lokalnim i regionalnim izvođačima, uz povremene goste iz inozemstva.

O 14. Seasplash festivalu koji će se održati od 21. do 24. srpnja govorio je Vedran Meniga koji je kazao da su ga ove godine posvetili soundsystem kulturi koju promoviraju, njeguju i razvijaju od samog početka festivala.

- Tu nema puno filozofije, to su zvučni sustavi koji ljudi sami rade u kućnoj radinosti koji su posebno prilagođeni niskim frekvencijama da bi se bas kultura mogla doživjeti u pravom omjeru, kaže Meniga. Glavni gosti su Abassi Hi Power, zatim sound system Zion Traina koji je izgradio Jah Tub i koji prvi put dolazi u ove krajeve Europe, a tu su i trenutno možda najpopularniji europski sound system O.B.F. Širok je raspon artista koji nastupaju i pokrivaju se razni stilovi koje promovira bass kultura. Poseban gost Seasplash festivala je Don Letts britanski glazbenik, DJ i radijski voditelj, hodajuća legenda koja je u 70-tima bila prva poveznica između rastućih scena punka i reggaea. Na Seasplashu će boraviti sve dane festivala, svoju raznovrsnu glazbenu kolekciju predstavit će u DJ setu, a na FilmSplash stageu bit će prikazana njegova četiri filma. Nova imena na listi su i O.B.F Soundsystem iz Francuske, Wicked Dub Division & Michela Grena iz Italije, Seven iz Velike Britanije te niz domaćih izvođača.

Meniga je govorio i o tome kako su pokrenuli PDV Records, što nije bilo planski, ali domaća scena se toliko profilirala pa osim što se domaća imena potvrđuju na međunarodnim događanjima, njihovi termini nastupa su puno kvalitetniji nego što je to bilo proteklih godina, te sviraju na špicama festivala. Među tim domaćim izvođačima je i Filip Vrtarić poznat pod umjetničkim imenom Filip Motovunski koji nakon deset godina karijere objavljuje prvi album "Ten Year Making Beats", prvo fizičko izdanje nakon digitalnih izdanja. Osim što će nastupiti na nizu lounge partyja, nastupit će i na Seasplashu i Outlooku.

Ugodna iskustva

- Iskustva mojih nastupanja su konstantno ugodna i odlična i jako sam uzbuđen zbog ovog izdanja i suradnje s PDV Recordsom, rekao je Filip.

Maja Gujinović govorila je o festivalima Dimensions i Outlook. Peti Dimensions bit će otvoren 24. kolovoza u Areni gdje nastupaju Massive Attack. U Hrvatsku dolaze sedam godina nakon svog nastupa i nakon pet godina diskografske pauze jer krajem godine izdaju EP, a u Pulu će doći u punom sastavu i održati 90-minutni koncert. Festival se potom nastavlja na tvrđavi Punta Christo gdje će nastupiti 200 izvođača iz samog vrha techno scene, no ove godine naginju dosta prema jazzu.

- Bit će puno avangardnih eksperimentalnih jazz bendova među kojima je i Haitus Kayote koji su 2013. bili nominirani za Grammyja, a tu je i Moritz von Oswald trio u kojem bubnjeve svira Tony Allen koji je svirao bubnjeve za poznatog Felu Kutija, kazala je Gujinović.

Tjedan dana kasnije, 31. kolovoza kreće Outlook festival koji će također biti otvoren u pulskoj Areni, a kao glavni gost stiže najmlađi sin Boba Marleyja, izvrstan reggae i dancehall glazbenik Damian Marley. S njim će nastupiti Iration Steppas, ASM i Slum Village.

I na Outlook i na Dimensions ove godine dolaze brojni domaći izvođači. Na Dimensionsu sviraju ABOP, Chui, Ilija Rudman, Petar Dundov i drugi. Na Outlook dolaze Elemental, Kandžija i gole žene, Bamwise, Dubble, Digitron, Filip Motovunski itd. Drugim riječima sve što je povezano s tim pravcima koje promoviraju Outlook i Dimensions dolazi na Punta Christo.

Za oba festivala u prodaji su povoljnije ulaznice za posjetitelje iz Hrvatske i regije po cijeni od 660 kuna za festival te 240 kuna za koncerte otvorenja. Ulaznice se mogu kupiti putem Entrio sistema te na pretprodajnim mjestima diljem zemlje. (Mladen RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter