Četiri desetljeća fotografiranja Cerkniškog jezera

S OTVARANJA IZLOŽBE- Mladen Boljkovac, Eufemia Papić, Lavoslava Benčić i autor Oskar Karel Dolenc (N.O.R.)
S OTVARANJA IZLOŽBE- Mladen Boljkovac, Eufemia Papić, Lavoslava Benčić i autor Oskar Karel Dolenc (N.O.R.)

U Centru vizualnih umjetnosti "Batana" otvorena je samostalna izložba fotografija slovenskog autora i majstora fotografije Oskara Karela Dolenca, "Vedute Cerniškog jezera". -Cerkniško jezero je u svako doba dana, u svakom vremenu i u svako godišnje doba drugačije, kaže autor opčinjen ljepotom kraškog jezera, koji je njegovo fotografiranje započeo u 70-im godinama prošlog stoljeća. Razlog njegove ustrajnosti koje započinje korištenjem analogne fotografske opreme, a od 2000-te češćim i ustrajnijim fotografskim snimanjem i digitalnom opremu valja naći u riječima i u autorovoj poruci "slikam za svoju dušu, a neka nam raskoš prirode govori sama za sebe".

Pred rovinjskom je publikom, od više tisuća napravljenih snimaka koje su potom sažete u monografiju "Vedute Cerkniškog jezera" a obuhvaćaju 161 fotografiju, predstavio njih 49 iz razdoblja od 2000. do 2008. godine. O fotografskom radu i autoru brojnih priznanja, među kojima i Nagrade "Janez Puhar" za životno djelo Republike Slovenije, te vlasnika titule majstora fotografije na otvaranju izložbe govorila autorica kataloga Lavoslava Benčić, kazavši da je umjetnik ovim izborom motiva sabrao sva iskustva stečena kroz dugu, plodnu i raznoliku fotografsku karijeru, značajnu i nezaobilaznu za slovensku fotografiju u pedagoškom, dokumentarnom, prirodoslovnom i umjetničkom smislu.

-Izuzetno bogatim vizualnim motivima (površinama i oblicima polja, vodom, šumama i stazama) autor je pristupio s različitih točaka sa staza uz jezero ili s okolnih brda (Slivnice i Javornika) teiz balona i helikoptera. Kao strastveni fotograf prirode - fotolovac, fotografirao je i ptice. Oskar Karel Dolenc ne improvizira, ne zanemaruje pravila vizualnog medija i ne pokušava impresionirati gledatelja fotografskom tehnikom. On jednostavno uspijeva prikriti tragove prisustva umjetnika u prirodi, i dokazuje da čovjek ima mjesta u prirodi, kao i priroda u duši čovjeka, rekla je, među ostalim Lavoslava Benčić. Izložba "Vedute Cerkniškog jezera", koja obuhvaća tri fotografska žanra- krajolik, fotografije iz zraka i foto- lov, može se razgledati do 26. lipnja. (Nina ORLOVIĆ RADIĆ) 


Podijeli: Facebook Twiter