Četiri desetljeća Astronomskog društva Istra

Obilježavanje 40. godišnjice osnutka pulskog Astronomskog društva Istra (M. ANGELINI)
Obilježavanje 40. godišnjice osnutka pulskog Astronomskog društva Istra (M. ANGELINI)

Astronomsko društvo "Istra" iz Pule u petak je proslavilo 40. rođendan, a kroz desetljeća njegova postojanja nazočne su proveli predsjednik društva Luciano Gržinić i tajnik Damir Šegon.

Osnivačka skupština društva održana je 27. prosinca 1973. Bilo je prisutno 56 građana, a za predsjednika je izabran Mirko Urošević dok je tajnikom postao Albert Petean. U 40 godina društvom su predsjedavali i dr. Ivo Borovečki, Oton Ponikvar, Luciano Kuhar, Ivan Mizdarić te Lorenzo Putigna.

Društvo je po osnutku postalo član Narodne tehnike Pula odnosno današnje Zajednice tehničke kulture grada Pule. Tek 1978. dobiva u zvjezdarnici svoj kutak, odnosno samo jednu prostoriju, s obzirom da su tada u tom objektu živjele dvije obitelji meteorologa. Nakon četiri godine obitelji sele i društvu je na raspolaganju cijela zvjezdarnica, koja je 1983. proglašena spomenikom kulture.

Gržinić je istaknuo da ih je čekao obiman posao sanacije vanjskog i unutrašnjeg dijela jer se, primjerice, kupola nije otvarala od 2. svjetskog rata. Tijekom godina sanirano je krovište, meridijanska, sferna i glavna kupola, prostorije, sanitarni čvor…

Šegon je istaknuo da je za sanaciju najzaslužniji Edi Puh. Mladi astronomi odlazili su na natjecanja i postizali zapažene rezultate, tu je i Anton Perkov, koji je sudjelovao na astronomskoj Olimpijadi u Ukrajini.

Društvo je objavilo 19 radova, što znanstvenih, što stručnih, i sudjelovalo na radionicama Europske svemirske agencije te NASA-e.

- Koristila se različita oprema, a 80-ih je nabavljen teleskop Celestron 8, koji je tada bio vrhunac među onima za amatersku astronomiju i godinama je bio naš glavni teleskop. Uz pomoć sponzora, 2007. kupujmo Celestron 11, veli Šegon.

Istaknuo je da su mladi naraštaji ono najvažnije u radu udruge te da je bitno da postoji mjesto na kojem oni mogu učiti o astronomiji te realizirati svoje ideje. Dodao je da je od velike važnosti popularizirati astronomiju te omogućiti svima da dođu u zvjezdarnicu i da se shodno tome već duže vrijeme razmišlja o zapošljavanju jedne osobe u zvjezdarnici. (T. GRBIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter