Četiri dana vrhunskog jazza u Balama

(M. ANGELINI)
(M. ANGELINI)

Danas počinje poznati baljanski Last Minute Open Jazz festival koji će se do kraja 
tjedna, do petka, 4. kolovoza održavati u popularnim Kamenim pričama zahvaljujući inicijatoru ove manifestacije Tomislavu Lovru Pavleki. Bale će ponovno postati centar kvalitetne glazbe i kreativnog stvaralaštva, a ovaj je festival učinio to istarsko mjesto prepoznatljivim na jazz karti Istre i šire. 

Večeras, prvoga dana festivala, nastupit će Vedran Ružić bend i Djabe, a večer kasnije David Helbock Trio i Domagoy Ralasic brasilian trio. Treća festivalska večer u znaku je Sirtango accordion tria i More Love Ensemblea, da bi se posljednje večeri publici 
predstavili Damir Kukuruzović Django group i Naked.

Valja istaknuti i da će publika tijekom prve večeri imati priliku čuti i "Spiritual Market" - drugi album basista i autora pjesama Vedrana Ružića koji je snimljen u formi 
kvarteta, dok će mađarski jazz/fusion sastav Djabe (na afričkom jeziku ašanti - sloboda) kombinirati jazz i rock glazbu s etno-utjecajima. 

David Helbock Trio, vlasnici su dviju nagrada i nagrade publike s najvećeg svjetskog 
pijanističkog natjecanja u kategoriji jazz solo, Montreux Jazz Festivalu, kao i najvažnije nagrade u Austriji 2011. godine Outstanding Artist Award, dok je Domagoy Ralasic brasilian trio, predvođen Ralašićem, svoj prvi CD snimio za kultnu europsku jazz diskografsku kuću Timeless. 

Zanimljiv je i harmonikaški trio Sirtango accordion trio koji se posvetio izvedbama autorske glazbe koja se oslanja na djela velikih svjetskih skladatelja kao što su 
Astor Piazzolla i Richard Gallia istovremeno eksperimentirajući s tradicionalnom glazbom s područja Balkana, dok će nakon njih nastupit More Love Ensemble, "baseless fusion" bend koji svoj glazbeni autorski potpis obogaćuje utjecajima jazza, latina, bossa nove, etna i klasike, stvarajući world music zvuk uz osebujan potpis svakog člana.

I posljednje večeri ovogodišnje festivalske edicije bit će vrlo zanimljivo, u znaku Damir Kukuruzović Django groupa, čija je glazba hommage djelu Djanga Reinhardta i Stephanea Grappellia.

- Tijekom svih tih godina pa sve do danas kroz Bale je prošlo više od 800 glazbenika iz čitavog svijeta. Oni su danas naši ambasadori, kazao je Tomislav Lovro Pavleka najavljujući ovaj festival. (V. B.)



Podijeli: Facebook Twiter