Četiri brtoniške zemlje na umaškom ATP-u

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Brtonigla je jedinstvena u Istri po tome što leži na četiri vrste tla – crnom, sivom, bijelom i crvenom. Projekt «4 zemlje» koji razvijaju Općina, Turistička zajednica i Razvojna agencija Brtonigla predstavljen je u utorak navečer u sklopu ATP-ovog teniskog turnira Vegeta Croatia Open u Umagu.

U gourmet zoni turnira, u brtoniškom Istria Gourmet restoranu by San Rocco, predstavljena su vina proizvođača Ravalico, Cattunar, Capo, Veralda i Novacco koja su sljubljena s jelima na bazi ribe.

Cilj ovog projekta jest vrednovanje posebnosti i različitosti vina koje nastaju na području Brtonigle, dugogodišnje članice prestižne talijanske udruge Citta' del vino/Gradovi vina. Započet prije dvije godine, projekt je razrađen u suradnji sa znanstvenim institucijama, a prvenstveno predstavlja ozbiljnu podlogu za povećanje kvalitete i afirmaciju vina i vinara, što je sve temeljeno na istraživanjima i edukaciji mladih vinara.

Na toj posebnoj večeri vina – Veraldin rose', malvazije Ravalica i Cattunara, Capo sagittarius sauvignon blanc i Novaccov muškat žuti – sljubljena su s delicijama koje je pripremio chef Zoran Čobanov. Uz dobru kapljicu prezentirana su tako razna jela – od hobotnice na pari s agrumima i celerom, kremom od krumpira s tartufom na posteljici od sipa do divljeg brancina u grizu s povrćem.

Četiri vrste zemlje ispremiješane su na prostoru jedne od najmanjih istarskih općina koja ima nešto manje od 1.700 stanovnika. To je jedinstveni slučaj u Istri, a vjerojatno i šire. O posvećenosti stanovništva poljoprivredi, a posebice vinarstvu dovoljno govori podatak o više od 85 posto prihoda od poljoprivrede, a o vrijednosti tla činjenica da ima čak 97 posto obradivih površina.

- Projekt je vrlo značajan za sveukupan razvoj općine Brtonigla i za doprinos koji će donijeti razvoju ruralnog turizma i dati što veću prepoznatljivost naših autohtonih proizvoda, ne samo na našem teritoriju, već i međunarodnom. Realizacijom ovog projekta očekuje se znatno povećanje prepoznatljivosti Brtonigle i vina s ovog područja, rekao je načelnik Brtonigle Doriano Labinjan.

Na večeri je bio i istarski župan Valter Flego, koji se poslužio logom projekta «4 zemlje» kao pokaznim primjerom kako Brtonigla prikuplja iskustva iz tradicije i pretače ih u moderan sadržaj, dajući ponudi Istre dodatnu vrijednost.

- Očekujemo da će se razvojem ovog projekta, kojim se ulaže u edukaciju mladih vinara, analizu i istraživanja utjecaja tla na autohtone sorte, znatno povećati kakvoća vina s područja Brtonigle. Nedavnim ulaskom Hrvatske u EU lokalni vinari imaju priliku kvalitetno konkurirati i afirmirati domaće autohtone sorte na europskom tržištu. Ideja je da u nastavku projekta vinari budu još  prepoznatljiviji posebnom etiketom, logom (kojim bi se jamčila kvaliteta proizvoda), što bi dodatno afirmiralo općinu kao vinsko područje, riječi su direktorice Razvojne agencije Brtonigla Ingrid Palman. (T. KOCIJANČIĆ, snimio N. JURJAK)


Podijeli: Facebook Twiter