Cetiri anticke ptice udružene u pomerski cvijet

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Svecanim otkrivanjem replike rimskog podnog mozaika postavljene u samom srcu Pomera jucer je pocela proslava Dana opcine Medulin. Masivni mozaik dimenzija 235 sa 129 centimetara i težak dvije tone postavljen je u stakleni okvir poput jumbo plakata, a kraj njega se nalaze podaci o ovoj umjetnini na nekoliko jezika.

Kako je rekla mr. Kristina Džin, tek je dio pomerskog mozaika otkriven tijekom arheoloških istraživanja u priobalju, tocnije nedaleko od marine, 2006. godine. U 1. ili 2. stoljecu poslije Krista taj je mozaik krasio impozantnu rimsku vilu.



- Mozaik je polikroman, osnova mu je crno-bijela, a upotrijebljene su i oker i svjetloružicaste teserice, a najvjerojatnije je cinio dio raskošnijeg termalnog kompleksa. Mozaik je specifican po tome što se na njemu nalaze cetiri ptice cije glave zajedno formiraju cvijet, a taj motiv pripada Hadrijanovom stilu i jedinstven je u Istri, uz slican prikaz koji se nalazi u dvorištu pulskog franjevackog samostana.

Iako smo razmatrali mogucnost vadenja originalnih ostataka mozaika s nalazišta i njihovo izlaganje javnosti, to je ipak bilo nemoguce, pa ce on biti konzerviran in situ, rekla je Džin.

Kako je prije dvije tisuce godina taj mozaik vjerojatno izgledao uspjela nam je predociti umjetnica Sandra Šesto, autorica replike, koja je izrazila zadovoljstvo što su na ovaj nacin uspjeli stvoriti jednu sponu izmedu današnjeg i nekadašnjeg stanovništva Pomera.



Okupljeni mještani i njihovi gosti nisu mogli sakriti uzbudenje, a nakon što je mozaik konacno otkriven, pohrlili su slikati ga i cestitati umjetnici na dobro obavljenom poslu. Predivan mozaik zasigurno ce privlaciti pažnju prolaznika, a Pomerci su sretni što sada i njihovo malo mjesto ima umjetninu po kojoj ce postati prepoznatljivo.

Cetiri ptice i ostale karakteristike mozaika bile su glavni motiv radionice mozaika udruge Art studio koju vodi Šesto, a radovi polaznika, koji su takoder jucer bili izloženi u centru Pomera, pokazali su se kao potencijalni suveniri. (Napisala i snimila Patricija SOFTIC-MEHMEDOVIC)

PROCITALI STE SKRACENU VERZIJU TEKSTA. OPŠIRNIJE CITAJTE U TISKANOM IZDANJU GLASA ISTRE.


Podijeli: Facebook Twiter