Cetinski: Nova optužnica i zbog Stancije Santolina

(G. Šebelić/CROPIX)
(G. Šebelić/CROPIX)

Županijsko državno odvjetništvo u Puli je nakon dovršene istrage podiglo pred Županijskim sudom u Puli optužnicu protiv jedanaestero hrvatskih državljana zbog počinjenja kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti te kaznenih djela pranja novca počinjenih na štetu jednog trgovačkog društva, objavilo je državno odvjetništvo na svojim službenim stranicama na internetu.

Riječ je, doznajemo, o okončanju istrage koja se vodila protiv Vinke Cetinski, njezinog supruga Mirka, njihova sina Mattea Cetinskog, Željana i Romine Hrvatin, Borisa i Marina Sorga, Gordana Dobrovića i Željka Bilića kao i nekoliko drugih članova obitelji navedenih osoba zbog sumnje da su malverzacijama oštetili tvrku Kermas u vlasništvu Danka Končara.

Županijsko državno odvjetništvo tereti Rovinježe da su tijekom 2007., 2008., i 2009. godine u Rovinju, kako bi se neosnovano okoristili prilikom kupoprodaje poslovnih udjela u dva trgovačka društva određivali, odobravali i naplaćivali veće cijene za poslovne udjele od njihove stvarne vrijednosti te su na taj način u ime razlike u cijeni neosnovano prisvojili iznos od 25.919.896,65 kuna.

Tereti ih se i da su prilikom kupoprodaje zemljišta od fizičkih osoba s prodavateljima usmeno ugovarali niže kupoprodajne cijene od one koje su navodili u pisanom ugovoru pa su razliku između tako ugovorenih cijena zadržavali za sebe čime su si neosnovano pribavili ukupni iznos od 52.058.848,39 kuna.

Navedene iznose novca  zatim su radi prikrivanja njihovog pravog izvora ulagali, preuzimali, prenosili u bankarskom, novčarskom i drugom poslovanju, navodi se na web stranicama DORH-a.

Dva trgovačka društva koja se spominju u optužnici su prema našim saznanjima Stancija Santolina i Hacijenda Baldaši.

Riječ je o drugoj otužnici podignutoj protiv supružnika Cetinski. Prvom se optužnicom Cetinski i Drago Radolović te dvije pravne osobe terete za štetu od 90 milijuna kuna nastalu prilikom kupoprodaje poslovnih udjela u 32 trgovačka društva. 

(M. KOŠTA)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU.

 


Podijeli: Facebook Twiter