Cetinski i Radolović imaju osam dana za žalbu

Vinka Cetinski je bila jedna od tri direktorice Kermasa i članica Uprave Capoa, fotografija iz boljih dana (G. Šebelić/CROPIX)
Vinka Cetinski je bila jedna od tri direktorice Kermasa i članica Uprave Capoa, fotografija iz boljih dana (G. Šebelić/CROPIX)

Nakon što je pulsko Županijsko državno odvjetništvo izvijestilo da je podignulo optužnicu protiv Vinke i Mirka Cetinski te Drage Radolovića i njihovih dviju tvrtki kojom ih tereti za zloporabu položaja i ovlasti, pomaganje u činjenju tog kaznenog djela te pranje novca kojim je tvrtka Kermas Danka Končara oštećena za 90.5 milijuna kuna glasnogovornica pulskog Županijskog suda Edvina Draguzet Suevich kazala je da slijedi otpremanje optužnice okrivljenima.

- Od dana kada prime optužnicu počinje teći osmodnevni žalbeni rok. Nakon toga vijeće ima zakonski rok od tri mjeseca da održi sjednicu na kojoj će odlučivati o optužnici nakon čega može postati pravomoćna, zaključila je Draguzet Suevich.

Optužnicom se okrivljenike tereti da su tijekom 2007. i 2008. godine na području Istre, kako bi se neosnovano okoristili prilikom kupoprodaje poslovnih udjela u 32 trgovačka društva, određivali, odobravali i naplaćivali veće cijene za poslovne udjele od njihove stvarne vrijednosti. Zanimljivo je da je iznos za koji državno odvjetništvo tereti okrivljenike identičan iznosu navedenom u kaznenoj prijavi premda je ondje iskazan u eurima. Doznajemo i da je novac za kupoprodaju nekretnina uplaćivan preko Societe Generale s Malte gdje je i registrirana Končarova tvrtka Kermas.

Riječ je o istrazi koja je pokrenuta nakon Končarove prijave protiv poslovnih partnera s kojima je vrlo dobro surađivao od ljeta 2007. godine upravo radi kupnje oko stotinu nekretnina u Istri. Sve do prijave svojih sumnji u potkradanje,

Končar je u javnosti iznosio plan o stotinu istarskih stancija, njihovom iznajmljivanju elitnim turistima. Drago Radolović koji je jedan od najuspješnijih ljudi u poslu s nekretninama u Istri kupovao je na desetine stancija za Kermas, odnosno tvrtke u koje su nekretnine ulazile u temeljni kapital. Končarov Kermas, na čijem je čelu bila njegova tada vrlo pouzdana suradnica i prijateljica Vinka Cetinski, trebao je potom preuzeti udio u toj tvrtki, odnosno nekretninu po istoj cijeni po kojoj je kupljena.

Međutim, barem prema Končarovim sumnjama iskazanima u kaznenoj prijavi protiv Cetinski i Radolovića, njih su dvoje, mimo Končara, dogovorili da Kermas plati znatno višu cijenu za svoje udjele, a razliku između nabavne i konačne cijene navodno su dijelili među sobom.

Detalji o optužnici koju će Vinka i Mirko Cetinski te Drago Radolović primiti idućih dana bit će možda poznati tek nakon što se svi očituju o tvrdnjama državnog odvjetništva. (M. KOŠTA)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter