Cetinski, Hrvatin i Sorgo zadržani na 48 sati

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Privodenja istražnom sucu Županijskog suda u Puli u aferi trgovanja nekretninama za racun tvrtke Danka Koncara Kermas ulaganja zapocela su u subotu u 10 sati dovodenjem Željka Bilica (35), kojeg je sudac nakon saslušanja, kao i sat kasnije dovedenog Gordana Dobrovica (51), pustio da se brani sa slobode.

Istražni sudac Svetislav Vujic odredio je 48-satno zadržavanje Marinu Sorgi (27), Romini Hrvatin (39) te Vinki Cetinski (64), donedavnoj Koncarovoj bliskoj poslovnoj suradnici i nekadašnjoj zamjenici ministra turizma koja je bila na celu njegove tvrtke Kermas ulaganja.

Petero Rovinjaca policija je kriminalisticki obradivala u petak tijekom dana i u noci s petka na subotu, i to temeljem kaznenih prijava tvrtke Kermas ulaganja zbog postojanja sumnje da je na štetu te tvrtke malverzacijama pri kupnji i prodaji nekretnina pocinjeno više kaznenih djela zloporabe položaja i ovlasti te pomaganja kojima je Koncar, odnosno njegova tvrtka, oštecen za 30 milijuna kuna.

Odvjetnik Hrvatin nije pod istragom


Istarska policija, koja subotnjim privodenjima nije i završila kriminalisticko istraživanje, priopcila je da se petero Rovinjaca sumnjici da su u ime oštecenog društva kupovali poslovne udjele u trgovackim društvima koja su ranije osnovali, i to po cijenama znatno višim od stvarne vrijednosti tih poslovnih udjela te da su, takoder u ime Kermas ulaganja, prilikom posredovanja u kupoprodaji nekretnina, u ugovorima prikazivali više cijene od stvarno isplacenih, dok su razliku izmedu prikazane i stvarno isplacene cijene zadržavali za sebe.

Premda ni policija ni odvjetnici nisu davali nikakve konkretne informacije o kaznenim djelima za koje se pojedinacno privedeni terete, neslužbeno smo doznali da su Bilic i Dobrovic na terenu tražili prodavatelje nekretnina za Sorgovu agenciju i navodno sudjelovali u dogovorima oko kupoprodaje.

Nakon Dobrovica istražnom je sucu dovedena Romina Hrvatin, supruga odvjetnika Željana Hrvatina kojega su Koncarovi odvjetnici kazneno prijavili lanjskog listopada Državnom odvjetništvu, ali koji u subotu nije priveden. Neslužbeno smo doznali da se on nalazi na službenom putu u inozemstvu, ali i da nije obuhvacen ovom fazom kriminalisticke istrage, koja se navodno vodi zbog tri sporne transakcije, odnosno kupoprodaje. Takoder doznajemo da je Romina Hrvatin pred istražnim sucem, kao i osumnjicenici koji su dovedeni prije nje, iznijela svoju obranu. No, istražni sudac joj je zbog opasnosti da bi mogla utjecati na svjedoke odredio 48-satno zadržavanje u istražnom centru. Jednaku je odluku donio i nakon što je saslušao obranu Marina Sorge, rovinjskog trgovca nekretninama, a 48-satno zadržavanje je odredio i Vinki Cetinski.



Nju se, kako smo doznali od njezinog rijeckog odvjetnika Ljubiše Drageljevica, tereti da je kao direktorica i clanica Uprave tvrtke Kermas ulaganja pocinila kazneno djelo zloporabe položaja i ovlasti radi pribavljanja znatne protupravne imovinske koristi drugima.

"Sve dogovarala s Koncarom"


Vinka Cetinski, koja je posljednja dovedena u istražni centar, na obavijesnom je razgovoru bila od petka u 14 sati, a oko 20 sati joj je policija priopcila da je i uhicena. Pretres obiteljske kuce Cetinskih policija je zapocela još u petak oko 7 sati te je tom prilikom izuzela nešto dokumentacije. Doznajemo da je pred istražiteljima odbacila svaku kaznenu odgovornost te kazala da je sve transakcije obavljala iskljucivo u suradnji i u dogovoru s Dankom Koncarom.

Njen odvjetnik Drageljevic je naglasio da se o predmetima sadašnjeg istraživanja ali i još nekim slucajevima kupovanja nekretnina za Koncarevu tvrtku vode parnicni postupci na opcinskom sudu.

- To je predmet parnicnih postupaka na Opcinskom sudu u Rovinju gdje je Kermas tužio sve sudionike i mi mislimo da je to jedino mjesto gdje se taj predmet i treba razjasniti, kaže Drageljevic i dodaje da je sva potrebna dokumentacija vec predana u tamošnji sudski spis i svi sudionici su dali svoje odgovore na tužbu. Cudi se da je nakon šest mjeseci od podnošenja prijave pokrenut i ovakav kazneni postupak. Drageljevic smatra da je to vjerojatno posljedica nevidenog pritiska na javnost ali i tijela gonjenja i pravosudnih organa.

Odvjetnici Zoran Vukic, koji brani Marina Sorgu, Marija Budimir, koja brani Rominu Hrvatin te Ljubiša Drageljevic, koji brani Vinku Cetinski, odmah su uložili žalbu na zadržavanje njihovih branjenika iza rešetaka.

Zanimljivo je da se medu privedenim osobama nije našao Drago Radolovic, takoder donedavni bliski poslovni suradnik Danka Koncara s kojim je osnivao firme u ciji je temeljni kapital unosio nekretnine.

Odvjetnik Veljovic: Sud ce utvrditi štetu


Kaznena prijava u ime Danka Koncara Županijskom je državnom odvjetništvu u Puli lani stigla iz odvjetnickog ureda Gorana Veljovica, koji nam je kazao da ne zna za što se konkretno sumnjice u subotu privedene osobe, odnosno o kojim je slucajevima rijec.

- Mi de facto sve vijesti o ovom slucaju dobivamo preko medija jer u ovoj fazi ne možemo biti stranka u postupku, sve do pocetka glavne rasprave. No, bio sam uvjeren da su medu petero privedenih uz Vinku Cetinski i Željan Hrvatin te Drago Radolovic, ali koliko vidim, to nije tako. Osim kaznene prijave koju smo podnijeli protiv pet osoba, medu kojima nisu bili Bilic i Dobrovic, u tijeku je više gradanskih parnica. Jednu parnicu Koncar protiv Radolovica i Vinke Cetinski vodi na Trgovackom sudu u Pazinu, a ima ih i na opcinskim sudovima u Rovinju i cini mi se Porecu i Pazinu. U tim parnicnim postupcima od njih se potražuje naknada štete u iznosu od nekoliko desetaka milijuna kuna. Ti su predmeti formalnopravno neovisni od ovog kaznenog postupka na Županijskom sudu u Puli, ali tek ce se na sudu utvrdivati kolika je stvarna šteta nanesena Kermas ulaganjima, kazao je Veljovic.


Podijeli: Facebook Twiter