Cetinje: Prisegnuo Filip Vujanović

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Filip Vujanović je u ponedjeljak navečer na Cetinju dao prisegu kao novi predsjednik Crne Gore, čime je počeo petogodišnji mandat na toj dužnosti.

Vujanović, koji je već dvaput bio predsjednik, dao je prisegu na svečanoj sjednici parlamenta u Vladinom domu na Cetinju, kojoj nisu bili nazočni zastupnici oporbe, kao ni zastupnici Socijaldemokratske partije (SDP), inače dugogodišnjeg koalicijskog partnera vladajuće Demokratske partije socijalista (DPS).

Čelništvo SDP-a je odlučilo tijekom dana da inauguraciji Vujanovića bude nazočan samo čelnik te stranke Ranko Krivokapić, i to u svojstvu predsjednika parlamenta. Socijaldemokrati su se protivili Vujanovićevoj kandidaturi za predsjednika Crne Gore, ocjenjujući je neustavnom. 

Na svečanosti nije bilo zastupnika oporbenih stranaka koje ne priznaju rezultate predsjedničkih izbora, tako da je Vujanović dao prisegu samo pred zastupnicima svoje Demokratske partije socijalista i manjih stranaka te članovima diplomatskog zbora.

Za vrijeme inauguracije ispred Vladinog doma na Cetinju prosvjedovala je skupina građana, uglavnom simpatizera oporbenih stranaka.  

Državna izborna komisija (DIK) utvrdila je 22. travnja konačne rezultate predsjedničkih izbora održanih 7. travnja, prema kojima je on, kao kandidat vladajuće Demokratske partije socijalista (DPS) osvojio 51,21 posto glasova, a neovisni kandidat Miodrag Lekić 48,79 posto potpore.

Prema konačnim rezultatima, za Vujanovića je glasovalo 161.940 građana, a za Lekića 154.289. Državna izborna komisija je 15. travnja odbila sve prigovore Lekićeva stožera, koji je nakon toga podnio žalbu Ustavnom sudu, koja je također odbijena kao neutemeljena. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter