Cestim rentgenom zuba do tumora mozga

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Osobe koje cešce rentgenski snimaju zube imaju vece izglede oboljeti od tumora mozga, utvrdili su americki znanstvenici.

Istraživanje objavljeno u casopisu Cancer pokazalo je da su osobe kojima je dijagnosticiran tumor mozga meningiom i koje su svake godine rentgenski snimale zagriz imale 1,4 do 1,9 puta vece izglede razviti takav tumor u odnosu na ostale osobe.

Snimanje zagriza ukljucuje stavljanje filma i držaca izmedu zuba na oko pola minute. Takoder, utvrdeno je da osobe kojima su zubi snimani izvana kako bi se napravila snimka svih zuba imali 2,7 puta vece izglede razviti tumor.

Meningeom je uglavnom benigni i sporo rastuci tumor mozga, no može voditi do invaliditeta ili stanja koja ugrožavaju život.

Znanstveni tim predvoden Elizabeth Claus sa sveucilišta Yale obradio je podatke 1.433 pacijenta kojima je postavljena dijagnoza tumora u dobi od 20 do 79 godina. Iako su pacijenti danas prilikom snimanja izloženi slabijem zracenju, stomatolozi trebaju preispitati potrebu svakog pojedinog snimanja, kaže Claus.

Americko stomatološko udruženje preporucuje kod djece rentgensko snimanje najviše jednom u jednoj do dvije godine, za tinejdžere jednom u svakih godinu i pol do tri godine, a za odrasle jednom u dvije do tri godine.


Podijeli: Facebook Twiter