Cestarine: Gotovina milija od kartice

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Dolaskom ljeta intenziviraju se putovanja, cak i kod ljudi koji inace automobil koriste samo na gradskim relacijama. Kako se posljednjih godina Hrvatska prometnula u zemlju s vrhunskom cestovnom infrastrukturom te kako autoceste dolaze do gotovo svih njezinih kutaka, sve su cešca pitanja o raznim mogucnostima placanja cestarine.

Hrvatske se autoceste ponajprije može placati gotovinom. Strancima ali i domacim ljudima na znanje; placati se, osim u kunama, može i u eurima, izracun je automatski, a konfigurira se prema srednjem dnevnom tecaju. No, odlucite li se za keš, redovi su najveci.

Na Luckom je nedavno otvoren i "no cash" izlaz (upravo je tim internacionalizmom i oznacen) na kojem se cestarina placa iskljucivo karticama (AMEX, Diners, Visa, Master, ...). Nako ubacivanja kartice s ulazne postaje, u posebno oznaceni prorez umece se ona kreditna i za samo nekoliko sekundi operacija je gotova.

Ono što dodatno ubrzava cijelu pricu su HAC-ovi uredaji znani kao smart kartica i ENC (elektronska naplata cestarine). Dostupni su svim zainteresiranim gradanima, a posebno su isplativi pravnim osobama koje se nalaze u sustavu PDV-a jer, osim popusta, omogucavaju povrat poreza i ulaze u troškove cime se cijena cestarine gotovo prepolovljava.

Negativan je njihov prepaid karakter, odnosno najprije se uplacuje odredena svota da bi se nakon toga neko vrijeme trošila, cime se zapravo kreditira HAC. Uz to, ENC uredaj stoji 122 kune.

Korištenje spomenutih uredaja je jednostavno. Na ulaznoj postaji smart kartica se jednostavno prisloni na posebno oznaceno mjesto te se magnetski memorira ulaz nakon cega se otvara rampa. Isti se postupak ponavlja i na izlaznoj postaji.

ENC uredaj je još ekspeditivniji. S obzirom na to da se nalazi na vjetrobranskom staklu, dolaskom na posebni trak ulazak i dizanje rampe se odvijaju automatski, a jednako je i na izlazu. Dovoljno je smanjiti brzinu.

Smart karticom i ENC pretplatom ostvaruje se popust od 10 posto, nemaju vremenskog ogranicenja korištenja i nisu vezani za odredeno vozilo ili dionicu (što, pak, vrijedi za posebni sustav pretplatnickih karata i karneta koji su vremenski i dionicki strogo odredeni). Minimalni iznos uplate je 100 kuna, a može se višekratno nadopunjavati na željeni iznos. Dostupna je fizickim i pravnim osobama.

Posebni se dopunski popusti mogu ostvarivati tijekom zimskih mjeseci no tada postoje financijsko-vremenski limiti pa ih uglavnom koriste profesionalci koji se više nalaze na nekoj od HAC-ovih prometnica no u svom dnevnom boravku.


Podijeli: Facebook Twiter