Cestar: Znao sam da PNUSKOK istražuje policajce

Sjedište PU istarske u Puli (arhiva GI)
Sjedište PU istarske u Puli (arhiva GI)

Nedavno uhićenje četvorice policijskih službenika PU istarske - Amira Jusufovića, Sebastijana Ivančića, Krešimira Ćorluke i Željka Radolovića - nad kojima se provodi istraga zbog sumnje u zločinačko udruživanje, preprodaju droge, primanje i davanje mita te zloporabu položaja i ovlasti, bilo je povod za razgovor s Dragutinom Cestarom, prvim čovjekom istarske policije.

- Naravno da nam nije drago što je došlo do toga da se naši djelatnici sumnjiče za tako teška kaznena djela, no s druge strane moram istaknuti da to samo potvrđuje našu spremnost da se suočimo s takvim problemima te da smo spremni otkriti ih i, naravno, procesuirati.

Mi smo velika policijska uprava u čijem sustavu radi više od tisuću zaposlenika i ne bježimo od toga da je moguće da neki od zaposlenika učini disciplinsku povredu ili neko kazneno djelo.

- Istragu vodi PNUSKOK, i to zbog manjeg broja procesuiranih kaznenih djela vezanih uz drogu. Nije li to trebala otkriti i vaša unutarnja kontrola?

- I u prošloj, ali i prethodnih godina smo radili na poslovima koji se tiču otkrivanja i suzbijanja kriminaliteta u oblasti zloporaba droga. Postignuti su relativno dobri rezultati i nismo vidjeli nekih bitnih odstupanja u odnosu na ranija razdoblja. Međutim, PNUSKOK je i ustrojen upravo zato da se bavi najsloženijim i najtežim oblicima kriminala na nacionalnoj razini. Tako su u sklopu kriminalističkih istraživanja koje su provodili zahvatili i naše policijske službenike.

- Jeste li znali da PNUSKOK vodi istragu protiv vaših djelatnika?

- Jesam, znao sam. Jedini sam bio upoznat s istragom upravo zato da se ne bi na bilo kakav način naštetilo radu istražitelja. Istraga je trajala više mjeseci, tijekom kojih smo PNUSKOK-u pružali svu pomoć i podršku u okvirima mogućnosti i potreba. No, bilo je nužno održati privid da je sve normalno, da se među djelatnicima ne bi probudila sumnja. (G. JEZDIĆ)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter