Cestar: Nije bilo nikakvih čistki niti smjena

Dragutin Cestar (D. ŠTIFANIĆ)
Dragutin Cestar (D. ŠTIFANIĆ)

Prošla su tri mjeseca otkad je na mjesto načelnika Policijske uprave istarske zasjeo novi načelnik Dragutin Cestar, donedavni načelnik Sektora kriminalističke policije u toj upravi.

U međuvremenu je okončan veći broj internih i javnih natječaja na razini MUP-a, ali i PU istarske pa je uz njegovo ustoličenje i to bio povod za naš razgovor u kojem smo obuhvatili najvažnije policijske teme na Poluotoku.

- Kakvu ste situaciju u PU istarskoj zatekli kada ste preuzeli mjesto načelnika? Jeste li spremili određene promjene?

- Dugo godina radim u PU istarskoj tako da meni ukupno stanje i problematika nisu nepoznati. Prilikom preuzimanja poslova načelnika stanje u PU bilo je relativno zadovoljavajuće.

Ukupni poslovi odvijali su se uglavnom po planiranoj dinamici, turistička sezona je sa sigurnosnog aspekta protekla relativno uspješno, nije bilo težih i značajnijih događaja koji bi negativno utjecali na stanje sigurnosti.

Zašto relativno? Zato jer u mnogim segmentima stanje može biti bolje i može se popraviti, to će biti strateško određenje daljnjeg rada. Posebno želim naglasiti da ćemo još više razvijati proaktivni rad službe, što više otkrivati i suzbijati kriminalitet i sve druge kažnjive radnje u tzv. tamnoj zoni.

- U policijskim postajama u Istri ipak su se dogodile određene promjene, ali vezane za novi Zakon o policiji, no to se često voli povezivati s političkim čistkama unutar policije. Koliko u tome ima istine?

- U posljednje vrijeme dosta se o tome govori, pa i neki mediji su prenosili takve informacije. Želim reći da se ne radi ni o kakvim čistkama i smjenama, a pogotovo ne s bilo kakvim političkim motima.

Radi se o postupcima imenovanja, izbora i raspoređivanja službenika, a takva obveza proizlazi iz odredbi Zakona o policiji koji je na snazi od 31. ožujka 2011. Naime, na temelju tog zakona donijeti su podzakonski akti, a među ostalim i Pravilnik o unutarnjem redu MUP-a, iz čega proizlazi obaveza MUP-a da se provedu postupci te imenuju i rasporede službenici na radna mjesta.

Kao što je poznato do sada je raspisano nekoliko internih oglasa za popunu slobodnih radnih mjesta i većina tih postupaka je dovršena, imenovano je 11 načelnika policijskih postaja, izabrano 16 rukovoditelja u sjedištu Policijske uprave - zamjenik načelnika Uprave, načelnici sektora i voditelji službi, a potom i pedesetak službenika na nižerangirana rukovodeća radna mjesta u Policijskoj upravi i policijskim postajama.

Trenutno je postupak po još jednom internom oglasu u tijeku i uskoro će biti dovršen. Svi postupci provođeni su transparentno po jasno zakonski utvrđenoj proceduri, od komisijskog pismenog testiranja, intervjua i svih ostalih radnji u postupku pa nema nikakve osnove za prigovore i neke političke konotacije.

Imenovani su ili izabrani oni službenici koji su udovoljili svim propisanim uvjetima, koji su polučili zadovoljavajuće rezultate na pismenom testiranju i intervjuu te za koje je na temelju dosadašnjeg rada, stečenog iskustva, motivacije i profesionalnih ciljeva ocjenjeno da će uspješno obavljati poslove radnog mjesta. (Srećko PERŠIĆ)

CIJELI RAZGOVOR PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter