Cesta Vodnjan-Barban: Požar pod nadzorom

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U velikom požaru izmedu sela Bicici i ceste Vodnjan - Barban izgorjelo je više od 100 hektara šume i niskog raslinja, a požar je lokaliziran oko 10 sati u cetvrtak ujutro. Nitko nije ozlijeden.

Gorjelo je tijekom cijele noci na cetvrtak te ga je na terenu gasilo 14 vatrogasaca pulske Javne postrojbe sa šest vozila, a pod nadzor je stavljen oko 5 sati ujutro.

Od Klaudija Karlovica, zapovjednika pulske Javne vatrogasne postrojbe dobili smo informacije o stanju na terenu: Opožareno podrucje još nije, recimo, izmjereno do kraja ali se okvirno radi o više od 100 hektara, a tocniji ce podaci o površini biti poznati naknadno. Lokaliziran je, što znaci da se nece više širiti, u 10 sati, izvijestio je Klaudio Karlovic.

Borova i bjelogoricna šume, trava i nisko raslinje izgorjelo je u požaru koji je u srijedu oko 14.10 sati buknuo kod mjesta Bicici.

Do kasno sinoc ga je gasilo 50 vatrogasaca pulske javne vatrogasne postrojbe te dobrovoljna vatrogasna društva iz Sutivanca, Vodnjana, Svetvincenta, Medulina i air-tractor.

Vatra potpomognuta jakim zapadnim vjetrom brzo se iz pravca Bicica proširila do ceste Vodnjan - Barban, koja je zbog gustog dima bila zatvorena za promet od srijede u 18 sati do cetvrtka u 10 sati.

Vatra je buknula kod mjesta Bicici i Kuftici, a, kako smo mogli cuti na terenu, sumnja se da bi mogao biti podmetnut.

"Bija san na terenu kad je pocelo goriti. Gorilo je uz asfalt prema Bicicima, pasati Kuftice. Gorila je koruna uz cestu. Niki mi je povida da su vidili covika da je zapalija travu na tri mista u razmaku od 20-ak metri, i da je poceja bižati", rekao nam je vodnjanski lovocuvar Elvis Krajcar, koji se pridružio gasiteljima u gašenju vatrene stihije.

Vatra potpomognuta zapadnjakom brzo se iz pravca Bicica proširila do ceste Vodnjan - Barban, na borovu šumu gdje su je na koncu "docekali" vatrogasci i sprijecili širenje prema sjeveroistoku.

Požar kod Bicica jedan je od vecih od brojnih požara koji su u posljednjih nekoliko tjedana harali Istrom. Buduci da je do sumraka požar gasio i air - tractor, koji je dignut iz Zemunika, preventivno je iskljucen dalekovod koji spaja Plomin i industrijsku zonu u Šijani.

Je li i u ovom slucaju u pitanju "samo" neoprezno spaljivanje korova ili je pak ovaj požar namjerno zapaljen upitali smo županijskog vatrogasnog zapovjednika Dina Kozlevca, koji je u srijedu takoder rukovodio gašenjem.

"Danas je u Istri bilo deset požara. Izuzetno je sušno razdoblje, i to je najveci krivac. Dnevno izdajemo oko stotinu dozvola i ljudima vrlo rijetko pobjegne vatra. Pozivam gradane da ne pale vatru nekontrolirano. I kad naprave dozvolu to ih ne eskulpira od posljedica požara. Kod izdavanja dozvola tražimo da se poštuju odredeni uvjeti, a to su najmanje dvije punoljetne osobe, voda za gašenje i grane za gašenje. Pritom želim napomenuti da se vatra ne smije paliti u šumi." (S. PERŠIC, M. S., snimio M. ANGELINI)


Podijeli: Facebook Twiter