Cesta uz granicu sa Slovenijom puštena u promet

Obnova  ceste uz samu državnu granicu  (G. ČALIĆ ŠVERKO)
Obnova ceste uz samu državnu granicu (G. ČALIĆ ŠVERKO)

Dovršetkom modernizacije državne ceste uz samu granicu, između objekata graničnih prijelaza Požana i Sočerge, konačno je zaokružena velika infrastrukturna investicija rekonstrukcije državne ceste Buzet - granični prijelaz Požane. Obnovljena dionica duga 6,9 kilometara puštena je u promet bez pompe, službenog otvaranja ili rezanja vrpci, neovisno o tome što je Društvo za slovensko-hrvatsku pograničnu suradnju i druženje na području Eko-parka Kras sa sjedištem u slovenskom Rakitovcu, lobiralo da se na njenom otvaranju susretnu resorni ministri dviju susjednih država.
 
Granični prijelaz zatvoren 74 dana
 
Dovršetkom investicije u koju su Hrvatske ceste uložile 34,6 milijuna kuna bez PDV-a, Istra je osigurala kvalitetnu prometnu vezu sa Slovenijom. U sklopu ove obnove, izgrađena su i dva nova kružna raskrižja, kod Osnovne škole u Buzetu te kod Stanice za tehnički pregled, uz novo raskrižje, odnosno uređen ulaz u poduzetničku zonu Mažinjica. Zaštićena je postojeća i izgrađena nova komunalna infrastruktura, dovršena izgradnja zatvorenog sustava oborinske odvodnje te otvorenih kanala za skupljanje i kanaliziranje značajnih količina pribrežnih voda. Radovi na cijeloj trasi, izuzev posljednjih 500 metara uz samu državnu granicu, počeli su u listopadu 2014., dovršeni su sredinom prošle godine, a izvela ih je zajednica ponuditelja - GP Krk i Strabag iz Zagreba.
 
Obnova dionice uz samu državnu granicu, između objekata graničnih prijelaza Požana i Sočerge, počela je 11. siječnja ove godine. Cesta u podnožju strme 
litice proširena je te su sanirana dva klizišta. Temeljna kolnička konstrukcija konzolno je izvedena na zapadnu stranu. Radovi su počeli 11. siječnja i izvodili su se u meteorološki najnepovoljnijem dijelu godine, uz velik broj kišnih dana kada se pojedine faze nisu mogle ili smjele izvoditi, naglasila je glasnogovornica Hrvatskih cesta Tamara Pajić.
 
Zbog rekonstrukcije državne ceste, granični prijelaz Požane/Sočerga bio je zatvoren puna 74 dana. Po otvaranju ceste 24. ožujka radovi su se izvodili pod prometom uz regulaciju semaforima, što je dodatno usporavalo izvođenje pojedinih faza, a promet je bio omogućen samo za osobna vozila. Cijena ovih radova je 3,6 milijuna kuna, a izvela ih je tvrtka GP Krk.
 
Obnavlja se cesta u Lupoglavu
 
Državnu cestu Lupoglav - Buzet zbog prometnih nesreća sa smrtnim posljedicama 2009. godine prozvali su cestom smrti. Hrvatske ceste krenule su potom 
u temeljitu rekonstrukciju, a proteklih je godina fazno obnovljen veći dio ceste od Ipsilona do ulaska u Sloveniju. Upravo se obnavlja cesta u Lupoglavu, a preostalo je rekonstruirati još samo dionicu od Ročkog Polja do Lupoglava kao zadnju fazu modernizacije ovog tranzitnog pravca.
(G. ČALIĆ ŠVERKO)
 
 

Podijeli: Facebook Twiter