Cesta ponudila uređenje Trga kralja Tomislava za 24 milijuna kuna

Više desetljeća zapuštena površina konačno će se početi uređivati
Više desetljeća zapuštena površina konačno će se početi uređivati

Na javni poziv u kojem Grad Pula traži izvođača radova za prvu fazu uređenja Trga kralja Tomislava na Verudi, prema idejnom rješenju Studija BF, stigla je samo jedna ponuda i to zajednice ponuditelja - pulske tvrtke Cesta d.o.o. i Dulex d.o.o. Trenutno je u tijeku analiziranje i ocjenjivanje pristigle ponude, nakon čega bi, prema najavama gradske uprave prilikom pokretanja natječaja, radovi mogli započeti već u studenom.

Jedan od najvećih zahvata

- Javni poziv za izvođenje radova na uređenju Trga kralja Tomislava s rekonstrukcijom dijela Palladiove ulice s infrastrukturom, rekonstrukcijom vodovodne mreže i rekonstrukcijom mješovite kanalizacijske mreže bio je otvoren do 30. rujna. Pristigla je samo jedna ponuda i to zajednice ponuditelja Cesta d.o.o. i Dulex d.o.o. na iznos od 19.386.256,18 kuna bez PDV-a, odnosno 24.232.820,23 kune s PDV-om, odgovorili su nam iz Grada Pule i pojasnili da je u tijeku pregled i ocjena ponude, pri čemu se ocjenjuje valjanost i računski pregledava ponuda, nakon čega će se, ukoliko je valjana, donijeti odluka o odabiru izvođača.

Iz Grada napominju da je riječ o zajedničkoj nabavi Grada Pule, Vodovoda Pula i Pragrandea. Ističu da je uređenje Trga kralja Tomislava jedan od najvećih zahvata ove godine i obuhvaća parterno i krajobrazno uređenje površine trga s pratećim sadržajima, izgradnju parkirališta s pripadajućim pristupima, odvodnju oborinskih voda trga s kišnim vrtovima, prelaganje plinske mreže, izvođenje elektroinstalacije s javnom rasvjetom te radove na izgradnji elektroničke komunikacijske infrastrukture.

- Osim toga, rekonstruirat će se Palladiova ulica koja obuhvaća rekonstrukciju prometnih površina, izgradnju oborinske odvodnje, javne rasvjete i elektroničke komunikacijske infrastrukture. Vodovodna i kanalizacijska mreža rekonstruirat će se također na području trga te u Palladiovoj ulici. S radovima se planira započeti u studenom ove godine i trajat će sedam mjeseci. Do početka ljetne sezone građani Verude dobit će uređen trg sa svim popratnim sadržajima i u potpunosti opremljen komunalnom infrastrukturom i prilazima, zaključuju iz gradske uprave.

Uređenjem pola stoljeća zapuštene najveće površine na Verudi konačno će se dobiti moderan i uređen prostor koji predstavlja centar okupljanja stanovnika Verude i šireg područja.

Parkiralište s 84 mjesta

Uređenje trga planirano je u dvije faze. U prvoj fazi koja počinje, dakle, sljedeći mjesec, kompletno će se urediti parterni dio trga s rekonstruiranom vodovodnom i kanalizacijskom mrežom, rekonstruirat će se Palladiova ulica te prilaz iz Široline ulice.

Kroz parterno uređenje izgradit će se parkiralište s 84 parkirnih mjesta uz 25 parkirna mjesta koja će se urediti u Palladiovoj ulici, a gradska je uprava već ranije naglasila da parkirna mjesta neće biti pod naplatom. Izgradit će se oborinska odvodnja kišnim vrtovima, presložiti plinske instalacije, te položiti nove elektro i komunikacijske instalacije s javnom rasvjetom. Ujedno će se izgraditi dječje igralište i krajobrazno urediti površina trga koji zauzima čak 8.600 četvornih metara.

U Palladiovoj ulici će se, pak, rekonstruirati prometna površina s oborinskom odvodnjom, nova javna rasvjeta i elektronička komunikacijska infrastruktura te parkiralište, dok će Vodovod i Pragrande rekonstruirati svoje mreže na području trga i u Palladiovoj ulici.

Manje intervencije na zelenoj tržnici

U drugoj fazi uređenja izgradila bi se zgrada tržnice i zgrada mjesnog odbora, ali već je sada poznato da će se u drugu fazu krenuti tek kada to proračunske mogućnosti dozvole. No, iako je gradnja ta dva objekta predviđena u toj drugoj fazi, dijelom će se i sadašnja zelena tržnica na Verudi ipak urediti. Gradsko poduzeće Tržnica pripremit će idejno rješenje uređenja tržnice koje će se, prema najavama gradske uprave, realizirati u očekivanju druge faze projekta. To podrazumijeva manje zahvate kao što su novo opločenje ili nabavka novih nadstrešnica i novih štandova, kako bi i taj dio bio uređen u skladu s ostalim prostorom. (Goran ROJNIĆ, snimio Danilo MEMEDOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter