Cesta Ponte Porton - Nova Vas pala na tehnickom pregledu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Otvorenje izgradene dionice državne ceste Ponte Porton - Nova Vas kasni, a dovršetak zahvata, cija je potreba utvrdena tijekom tehnickog pregleda pocetkom lipnja, u Hrvatskim cestama planiraju tijekom ovog tjedna. Prenoseci rijeci ministra Božidara Kalmete, župan Ivan Jakovcic je na Županijskoj skupštini krajem svibnja dao informaciju da ce cesta biti puštena u promet ubrzo nakon otvorenja zapadnog kraka Istarskog ipsilona od Kanfanara do Umaga u profilu autoceste polovicom prošlog mjeseca.

To se i ocekivalo jer je pocetkom lipnja obavljen tehnicki pregled, no njime je, kako neslužbeno doznajemo iz nekoliko izvora, utvrdeno da se dva dalekovodna stupa u neposrednoj blizini novog kružnog toka kod Ponte Portona nalaze suviše blizu cesti te ih je potrebno zamijeniti novim, višima, i postaviti ih nekoliko metara dalje.

Situaciju u kojoj se spontano namece pitanje kako se takvo nešto moglo dogoditi u tako znacajnoj investiciji vrijednoj 114 milijuna kuna zakomplicirala je cinjenica da se upravo tim dalekovodom elektricnom energijom napaja postrojenje za preradu i pumpanje izvora Gradole, iz cijeg se sustava voda distribuira prema potrošacima na zapadnoj obali Istre.

Na naša pitanja iz kojeg je razloga otvorenje ceste odgodeno, kad ce se ono dogoditi, je li doista problem u spomenutim stupovima te hoce li to uzrokovati odstupanje od glavnog projekta i poskupljenje investicije, iz Hrvatskih cesta su odgovorili da ce dionica "biti puštena u promet nakon izvedbe radova koji su uvjetovani zapisnikom povjerenstva za tehnicki pregled".

- Predmetne radove izvodi glavni izvoditelj radova sa svojim podizvoditeljem te ce biti zgotovljeni u okviru ugovorenih financijskih sredstava. Planirani dovršetak radova je tijekom ovog tjedna, o cemu ce biti obaviješteno povjerenstvo za tehnicki pregled, koje treba izdati uporabnu dozvolu za izgradenu cestu, nakon cega ce ona biti puštena u promet, stoji u odgovoru Hrvatskih cesta.

Stupove nisu spomenuli, ali smo potvrdu da je postignut dogovor za njihovo micanje dobili od direktora Istarskog vodovoda Borisa Sirotica.



- Obratili su nam se prije približno dva tjedna sa zahtjevom da se privremeno iskljuci taj dalekovod ciji je vlasnik Istarski vodovod da bi mogli izvesti potrebne radove. Dogovorili smo se da se to obavi u utorak, srijedu i cetvrtak s iskljucenjem struje po tri sata dnevno. Znam da nije lako raditi na prekide, samo po tri sata, ali to je jedini moguci nacin da se posao obavi bez prekida u vodoopskrbi, objasnio je Sirotic.

Kako smo dosad izvještavali, ova dionica od 11,4 kilometra, koja brže i kvalitetnije spaja zapadnu obalu sa središnjom Istrom i Rijekom, trebala je biti gotova do 30. lipnja prošle godine, ali uz pretpostavku da se slijeganje nasipa ceste u dolini rijeke Mirne okonca do ožujka. To se, medutim, u jednom dijelu trase nije dogodilo pa tada nisu stvoreni uvjeti za izradu kolnicke konstrukcije te je ugovoreni rok za dovršetak radova prebacen na 1. lipnja ove godine.

Ugovori za ostvarenje ove najzahtjevnije (ponajprije zbog terena uz rijeku) cestovne investicije u Istri nakon Ipsilona potpisani su u listopadu prije cetiri godine, rok dovršetka od 12 mjeseci za izmještanje instalacija je ispoštovan, dok su gradevinski radovi trebali biti gotovi 13. prosinca 2009., što je novim ugovorom prebaceno za 30. lipnja 2010. godine.

Dionica je u potpunosti dovršena i prohodna, što, usprkos znakovima zabrane prolaska i prekriženim nazivima mjesta na tablama i putokazima, nestrpljivim domacim, ali i stranim vozacima nije promaklo. U ocekivanju svecanog puštanja u promet ove dionice njome svakodnevno prolaze automobili, motori, kamperi, pa cak i kamioni, u što smo se imali prigodu uvjeriti. (Napisala i snimila Kristina FLEGAR)


Bez struje nema ni vode!
Istarski vodovod iz Buzeta obavijestio je u utorak potrošace vode putem Glasa Istre da su "radi hitnog zahvata na dalekovodu 2x35 KV za TS Gradole, prisiljeni izvršiti prekid proizvodnje vode na postrojenju Gradole iz kojeg se vodom snabdijeva cijela zapadna obala Istre".

Radove su planirali izvoditi u utorak, srijedu i cetvrtak od 11 do 14 sati, a napomenuli su i da nisu predvideni poremecaji u vodoopskrbi, no ukoliko do njih dode, potrošaci ce pravovremeno biti informirani. Za dodatna pojašnjenja moguce je kontaktirati dežurnog dispecera na telefonski broj 602-260. Obavijest je zakljucena recenicom "Mole se potrošaci za razumijevanje".


Podijeli: Facebook Twiter