Cesta počinje uređivati raskrižje na Velom Vrhu

Najprije će se raditi na postojećem raskrižju prema Fažani (N. LAZAREVIĆ)
Najprije će se raditi na postojećem raskrižju prema Fažani (N. LAZAREVIĆ)

Hrvatske ceste d.o.o. Zagreb donijele su krajem prošlog tjedna odluku o odabiru izvođača radova za rekonstrukciju državne ceste DC75, točnije dionice Vodnjan - Pula u dužini od kilometra za što je procijenjena vrijednost 16,3 milijuna kuna. U otvorenom postupku najpovoljnija je bila ponuda Cesta d.o.o. iz Pule koje su ponudile 13,3 milijuna kuna bez PDV-a, odnosno 16,6 milijuna kuna s PDV-om.

Radovi prije i nakon sezone

Inače, Ceste imaju rok od dva mjeseca za izvođenje radova na uređenju postojećeg raskrižja državne ceste D75 i županijske ceste D5115 koja s Velog Vrha vodi prema Fažani, te četiri mjeseca za izvođenje radova rekonstrukcije ceste Vodnjan - Pula. Kako je navedeno u odluci o odabiru, za taj dio radova izvođač će biti uveden u posao po završetku turističke sezone, a najkasnije do 1. listopada ove godine. U taj navedeni rok neće ulaziti prekid radova tijekom ljetnih mjeseci zbog turističke sezone.

Cesta je odabrana jer je po kriteriju najniže cijene ocijenjena kao najpovoljnija. U konkurenciji na natječaju bili su još GP Krk iz Krka koji je ponudio 14,5 milijuna bez PDV-a, odnosno nešto više od 18 milijuna kuna s PDV-om te Colas Hrvatska, tvrtka iz Varaždina, koja je ponudila 14,6 milijuna bez PDV-a, odnosno nešto manje od 18,3 milijuna s PDV-om za izvođenje navedenih radova. Sve tri ponude bile su pravovaljane, ali je presudio kriterij najniže cijene.

Kao podizvođači u ponudi Cesta spomenuta je firma Vintijan iz Pule koja će raditi milijun kuna vrijedne radove na javnoj rasvjeti i instalacijama.

Rok za žalbu deset dana

Rok za žalbu je deset dana, a potom će se potpisati ugovor s odabranim izvođačem radova i radovi će moći početi.

Valja podsjetiti da je početkom prosinca prošle godine Grad Pula bez naknade prenio vlasništvo nad nekretninama u obuhvatu državne ceste DC75, dionica Vodnjan - Pula, u korist Hrvatskih cesta što je bio preduvjet početka realizacije dugoočekivanog projekta proširenja Vodnjanske ceste, za koji je već bila ishodovana pravomoćna lokacijska dozvola, a prijenos nekretnina bio je potreban da Hrvatske ceste ishoduju građevinske dozvole. Tijekom postupka otkupa zemljišta oko dionice te državne ceste Hrvatske ceste utrošile su milijun i pol kuna.

Inače, rekonstrukcija Vodnjanske ceste u ovoj fazi obuhvatit će kilometar dionice od Inine benzinske postaje na Velom Vrhu do izlaza iz Pule u smjeru Vodnjana. Projekt rekonstrukcije Vodnjanske ceste uključuje izgradnju kružnih tokova za naselja Valdenaga i Ruban te važnog rotora na križanju s Fažanskom cestom. Usto će se riješiti brojni sporedni ulazi na Vodnjansku cestu.

"Ovim je projektom obuhvaćena rekonstrukcija postojeće ceste, raskrižja, kolničke konstrukcije, izgradnja autobusnih stajališta, izgradnja novih pješačkih i biciklističkih staza, rješavanje pripadajuće oborinske odvodnje s prometnih površina te nova javna rasvjeta i rješavanje zaštite i prelaganja postojećih instalacija", stoji u pojašnjenju natječajne dokumentacije Hrvatskih cesta. (S. ZRINIĆ TERLEVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter