Cesta od rotora Vodopija do Lacopa otvara se 6.lipnja

Pogled od naselja Finida prema rotoru Donji Špadići (V. HABEREITER)
Pogled od naselja Finida prema rotoru Donji Špadići (V. HABEREITER)

Asfaltiranje dionice državne ceste D75 u Poreču, od rotora kod Stancije Vodopija do rotora kod Lacopa, počelo je jučer, a kako doznajemo od Eda Kosa, direktora Hrvatskih cesta, investitora ovog zahvata, radovi se odvijaju prema planiranoj dinamici i 6. lipnja ova će dionica biti otvorna za promet u cijeloj dužini. Dionica je, kako je najavljeno, dobila dva nova rotora, jedan na Finidi i drugi u Donjim Špadićima. Također vrlo je bitan i onaj podzemni dio, jer je duž trase postavljena nova infrastruktura - magistralni vodovod, potporni zidovi, izmještene su postojeće instalacije električne energije i telefonije, oborinske odvodnje, a obavljena je i rekonstrukcija kanalizacije.

Nova vizura

- Ukupna dužina ove dionice od rotora kod Vodopije do rotora kod Lacopa je tri i pol kilometra, sada je napravljeno 2,8 kilometara, a onaj manji dio od skretanja za Veli Maj do rotora Špadići napravit će se nakon sezone, radovi će početi sredinom rujna, kaže Kos.

Radove na dionici D75 izvodi cesta Pula, a sve je počelo sredinom veljače. Obišli smo jučer gradilište zajedno s Kosom i porečkim dogradonačelnikom Lorisom Peršurićem. Asfaltiranje je počelo jučer u dijelu od novog rotora Donji Špadići prema naselju Finida, dijelu kojemu se možda najviše promijenila vizura - za one koji dolaze iz pravca Novigrada pogled na naselje Špadići postao je otvoreniji, a uspon prema Finidi blaži. Napravljena je biciklistička i pješačka staza te postavljeni rubnjaci.

Trase ceste su već nasipane i izravnane te slijedi asfaltiranje, postavljanje tlakovca i nasipavanje zemljom za zelene površine. Rasvjeta će na rotorima biti nova, a duž trase ostat će postojeća koja će se s vremenom obnavljati. Rotor Donji Špadići ima pet krakova, jedan na državnu cestu prema Novigradu, drugi na onu prema Poreču. Jedan krak vodi prema naselju Donji Špadići, jedan prema Velom Maju, a jedan će voditi prema budućoj školi na Finidi. Drugi rotor, onaj na Finidi, ima četiri kraka, dva za državnu cestu prema Poreču i Novigradu, jedan za ulaz u naselje Finida i jedan koji će voditi prema naselju Špadići, kojim se za vrijeme radova odvijao promet prema i iz naselja Finida. Tehnički nadzor na dva rotora organizira Grad Poreč. (V. HABEREITER)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter