Cesta od Dajle do Novigrada puštena u promet

Cesta Novigrad - Dajla (Foto: Grad Novigrad)
Cesta Novigrad - Dajla (Foto: Grad Novigrad)

Uz privremenu regulaciju, u promet je puštena državna cesta D75 od Dajle do Novigrada. Naime, radovi će, kako kaže novigradski gradonačelnik Anteo Milos potrajati još neko vrijeme jer predstoji asfaltiranje biciklističke staze i hortikulturno uređenje okoliša.

Najvažnije je, ističe, što je dovršena kolnička konstrukcija i što su radovi obavljeni u rokovima, zapravo mnogo ranije nego je bilo planirano.

"Bilo nam je važno da se cesta otvori prije turističke sezone, a uspjelo se puno ranije. Planirani radovi od šest mjeseci skraćeni su na tri mjeseca", napominje Milos. Zbog radova na dovršenju ove prometnice, prema informacijama iz HAK-a do 1. travnja 2016. vozit će se uz privremenu regulaciju prometa.

Do sada su dovršeni radovi polaganjem asfaltnog sloja na prometnoj površini širine 7,1 metara, te horizontalnoj prometnoj signalizaciji. Predstoji još završno polaganje asfalta na biciklističku stazu u širini dva metra, koja će zelenom površinom biti odvojena od prometnice, a proteže se uz cijelu dužinu rekonstruirane dionice. Na kraju slijedi postavljanje vertikalne prometne signalizacije uzduž cijele dionice od Dajle do Novigrada.

Na novoj cesti, na prostoru nekadašnjeg raskrižja prema naselju Mareda, izgrađeno je kružno raskrižje s pripadajućom rasvjetom. Investitor rekonstrukcije dionice D75 od Novigrada do Dajle su Hrvatske ceste, a vrijednost radova uključujući PDV-om je 19 milijuna kuna.

Rekonstrukcija dionice od Dajle do Novigrada predstavlja, zapravo, prvu fazu obnove državne ceste D75 duge 101, 7 kilometara, koja uzduž zapadne obale Istre spaja Savudriju i Pulu. Prema projektu, nastavak radova na rekonstrukciji ceste D75 trebao bi slijediti i na dijelu prometnice koja prolazi područjem Grada Novigrada od naselja Šaini do Antenala. (M. R.)


Podijeli: Facebook Twiter