Cesta Grbinovica - Dracevac bez uporabne dozvole

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Netom svecano otvorena cesta Grbinovica - Dracevac duga 5,3 kilometra, koja je u prometu još od rujna prošle godine, nema uporabnu dozvolu, ali u gradskoj upravi tvrde da uporabna niti ne treba. Osim toga, graditelj prometnice, pulska Cesta, kasnila je s radovima jedno šest mjeseci, ugovor je potpisan na 12,6 milijuna kuna, a u dokumentu koji je dobio kolega novinar naknadno spominje se iznos od devet milijuna kuna (oba iznosa bez PDV).
U materijalu za novinare podijeljenom prilikom svecanog otvaranja stajalo je da je nadzor obavio komunalni gradski odjel, a u drugom dokumentu pisalo je da je nadzor vodila tvrtka Arhetip 21 Eda Kosa. O cemu se radi, koje su informacije tocne, pitali smo u ponedjeljak u gradskoj upravi. Odgovor je stigao nakon dva dana. U dopisu stoji da je nadzor povjeren Arhetipu koji je izabran izmedu pet ponudaca kao najpovoljniji za 1,1 posto vrijednosti investicije, odnosno 132.000 kuna. «Radovi na prometnici izvedeni su sukladno programu pojacanog održavanja, a kod provodenja navedenog programa nije potrebna uporabna dozvola. Ukupna vrijednost investicije je devet milijuna kuna plus PDV, a dovršeni su koncem 2008. godine» - stoji u odgovoru.
Može li se gradnja asfaltirane prometnice smatrati pojacanim održavanjem, dakle izvoditi bez gradevinske dozvole i pustiti u promet bez uporabne, vrlo je sporno. Zanimljivo je da odgovor nije potpisan, kako je to obicno slucaj – tražili smo ga preko glasnogovornice od šefa komunalnog odjela Milana Lakovica, a naknadno usmeno i faksom od gradonacelnika.
Sasvim slucajno je vaša novinarka cula gradonacelnika Edija Štifanica kako kaže da je cesta asfaltirana u rujnu prošle godine, od kada se njom prometovalo, a da je završena nedavno, što ce potvrditi i Porecani koji su je koristili. Pulska tvrtka Cesta je uvedena u posao u prvim danima lipnja prošle godine, a rok za dovršetak radova bio je 100 kalendarskih dana. Ugovorena je cijena 11,6 milijuna kuna, s PDV-om nešto više od 14 milijuna. Prometnica je trebala biti dovršena u rujnu, a pocetkom listopada prošle godine pisali smo da je asfalt postavljen, pa je cesta od tada zapravo i korištena. Ostalo je bilo postaviti rubnjake i premostiti potok Molindrio. Je li se s radovima otezalo zato da otvorenje posluži o predizborne svrhe ili iz nekih drugih razloga, nije toliko važno koliko cinjenica da nitko nije objasnio što je s gotovo tri milijuna kuna razlike u cijeni.


Podijeli: Facebook Twiter