Cešnjak bolji od antibiotika

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Americki znanstvenici otkrili su da je sastojak cešnjaka 100 puta ucinkovitiji od dva popularna antibiotika, eritromicina i ciprofloksacina, u borbi protiv bakterije Campylobacter, jedne od najcešcih uzrocnika bolesti crijeva uzrokovanih hranom.

Simtomi infekcije bakterijom ukljucuju proljev, grceve, bol u trbuhu i vrucicu. Bakterija takoder može potaknuti i pojavu rijetkog paralizirajuceg poremecaja koji se zove sindrom Guillain-Barré.

Covjek se zarazi konzumacijom nedovoljno termicki obradenog mesa peradi ili preko kontaminiraniranih površina ili posuda korištenog u pripremi jela od peradi.

Sastojak cešnjaka dialil sulfid pokazao se ucinkovitim u lijecenju infekcija ovom bakterijom. On prolazi bolje od antibiotika kroz zaštitni biofilm oko bakterije te ubija bakterijsku stanicu na nacin da prekida metabolizam bakterije, piše u casopisu Journal of Antimicrobial Chemotherapy.

Ovo otkrice otvara mogucnosti primjene sastojka u održanju sigurnosti hrane, kao konzervansa ili sredstva za cišcenje površina za pripremu hrane. (Vitamini.hr)


Podijeli: Facebook Twiter