U Ceškoj se jede uglavnom meso, najviše su zastupljeni patka i svinjetina, a cesto se služe i piletina i zec. Poslužuje ih se s kiselim kupusom i knedlima (knedlicke) koje se spravljaju na desetine razlicitih nacina. Knedlicke mogu biti od tijesta s dodatkom slanine i raznog zacinskog bilja, kruha, krumpira, punjene vocem...
Rolada od kruha
Sastojci: 250 g starog kruha, 1 jaje, 1 dl mlijeka, 30 g cešnjaka, 50 g kapule, 30 g peršina, sol, papar
Priprema: Rolada od kruha se pripravlja tako da mlijekom prelijete usitnjeni
stari kruh. Kada se natopi i postane podatan za miješenje dodajte
cešnjak, peršin i kapulu - sve vrlo usitnjeno te razmuceno jaje kako
biste povezali strukturu. Oblikujte roladu, zamotajte ju i zavežite u
krpeni ubrus. U vreloj vodi kuhajte 10-ak minuta, a nakon što se ohladi
narežite na fete debljine 1 cm.
Napomena: S obzirom da je Austro-Ugarska (odnosno ovo bi prije bila
ceško-ugarska kombinacija) davno propala, na njezinom se jugu skoro u
cjelosti zaboravilo na roladu od kruha ili kako bi Cesi rekli -
knedlicke. Tko se god vrati iz Praga, i doma se neko vrijeme se
zabavlja s tim jelom. Mada ne zbog njega samog vec zbog podsjecanja na
obilato zalijevanje pivom koje se takoder ritualno vezuje uz ovo jelo.