Ceška prica

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U Ceškoj se jede uglavnom meso, najviše su zastupljeni patka i svinjetina, a cesto se služe i piletina i zec. Poslužuje ih se s kiselim kupusom i knedlima (knedlicke) koje se spravljaju na desetine razlicitih nacina. Knedlicke mogu biti od tijesta s dodatkom slanine i raznog zacinskog bilja, kruha, krumpira, punjene vocem...

Rolada od kruha
Sastojci:
250 g starog kruha, 1 jaje, 1 dl mlijeka, 30 g cešnjaka, 50 g kapule, 30 g peršina, sol, papar
Priprema:
Rolada od kruha se pripravlja tako da mlijekom prelijete usitnjeni stari kruh. Kada se natopi i postane podatan za miješenje dodajte cešnjak, peršin i kapulu - sve vrlo usitnjeno te razmuceno jaje kako biste povezali strukturu. Oblikujte roladu, zamotajte ju i zavežite u krpeni ubrus. U vreloj vodi kuhajte 10-ak minuta, a nakon što se ohladi narežite na fete debljine 1 cm.
Napomena:
S obzirom da je Austro-Ugarska (odnosno ovo bi prije bila ceško-ugarska kombinacija) davno propala, na njezinom se jugu skoro u cjelosti zaboravilo na roladu od kruha ili kako bi Cesi rekli - knedlicke. Tko se god vrati iz Praga, i doma se neko vrijeme se zabavlja s tim jelom. Mada ne zbog njega samog vec zbog podsjecanja na obilato zalijevanje pivom koje se takoder ritualno vezuje uz ovo jelo.


Podijeli: Facebook Twiter