Češka ima dva šefa policije

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Kriza vlade u Češkoj, izazvana nesuglasicama između parlamenta i predsjednika države Miloša Zemana, ostavila je posljedice na češkoj policiji, koja sada ima dva šefa.

Češki ministar unutarnjih poslova Martin Pecina, član prijelazne vlade, u utorak je ukinuo odluku o smjeni bivšeg šefa policije Petra Lessyja, koji se nakon više od godinu dana vraća na svoju dužnost, na kojoj se međutim nalazi i njegov nasljednik Martin Cervik koji odbija ustupiti mjesto.

Predsjednik socijaldemokratskog CSSD-a i vjerojatni budući predsjednik vlade Bohuslav Sobotka kritizirao je odluku Pecine. Prijelazna vlada, koja nema većinu u parlamentu, ne bi trebala "donositi nikakve važne personalne odluke", izjavio je u srijedu Sobotka.

Predsjednik prijelazne vlade Jiri Rusnok stao je međutim u obranu Pecine, jer smatra da je odluka o vraćanju bivšeg šefa policije na dužnost potpuno zakonita.

Pecina je u utorak proglasio ništavnom odluku svoga prethodnika Jana Kubice i na dužnost vratio Lessyja, koji je otpušten prije više od godinu dana.

Prije toga, sud je obustavio postupak koji je bio pokrenut protiv Lessyja zbog zloporabe dužnosti. Lessy je u kolovozu prošle godine smijenjen zbog "neprimjerenog ponašanja", nakon što je javno upozorio političare konzervativno-liberalne vlade Petra Nečasa da se ne miješaju u istrage korupcije što ih je provodila policija.

Prema riječima novog ministra unutarnjih poslova Pecine, istraga protiv Lessyja nije smjela biti pokrenuta niti je on trebao biti smijenjen. Pecina sada očekuje ostavku Cervika, koji se nalazi na čelu policije od smjene Lessyja prije 15 mjeseci. Dok se stvar ne riješi, Lessy će biti na godišnjem odmoru, objavio je Pecina. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter