Češka će potpisati europski fiskalni pakt

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Češka vlada odlučila je da će potpisati europski fiskalni pakt o proračunskoj disciplini, čime nova administracija lijevog centra premijera Bohuslava Sobotke želi potvrditi veću predanost europskoj integraciji od prethodne.

Osim Češke, fiskalni pakt nisu potpisale Velika Britanija i Hrvatska, koja je u EU ušla prošle godine. Češki parlament mora još usvojiti tu odluku, koju je vlada donijela u ponedjeljak.

Prethodna češka vlada desnog centra odbila je potpisati fiskalni pakt, punim nazivom Ugovor o stabilnosti, koordinaciji i upravljanju u Ekonomskoj i monetarnoj uniji, koji u nacionalna zakonodavstva uvodi stroga i pravno obvezujuća fiskalna pravila da bi se izbjegle nove dužničke krize.

"Ovom odlukom vraćamo se glavnoj struji europske integracije. To je važan korak, koji prirodno vodi prema budućem uvođenju zajedničke europske valute", rekao je Sobotka.

Sobotkina vlada odlučila je da neće odrediti ciljani datum uvođenja eura tijekom svojeg četverogodišnjeg mandata. Sobotka očekuje ulazak u eurozonu oko 2020.

Sobotkina trostranačka koalicija nema potrebnu većinu u parlamentu za usvajanje pakta, ali planira o tome pregovarati s drugim strankama. Oporbeni konzervativci iz stranke TOP 09 podržavaju pristupanje fiskalnom paktu. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter