Češka će formirati vladu lijevog centra

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Češki socijaldemokrati postigli su u utorak kasno navečer dogovor o formiranju vlade lijevog centra s još dvije stranke, a temelj dogovora je zadržavanje postojećih poreza za tvrtke i one s visokim prihodima u sljedećoj godini.

Socijaldemokrati, tijesni pobjednici na parlamentarnim izborima održanima u listopadu, vratit će se na vlast prvi puta od 2006. u koaliciji sa strankom političkog centra Pokret ANO i kršćanskim demokratima.

Porezna politika bila je glavni predmet sporenja u pregovorima o formiranju vladajuće koalicije jer se utemeljitelj ANO-a milijarder Andrej Babis protivi visokim porezima.

"Doista je dogovoreno. Suglasili smo se oko kontroverznih područja koja su do sada visila nad glavom", kazao je predsjednik socijaldemokrata Bohuslav Sobotka i vjerojatni sljedeći češki premijer nakon razgovora koji su trajali dulje od pet sati.

Sobotka i predstavnici druge dvije stranke kazali su da će se detalji koalicijskog dogovora objaviti tijekom ovog tjedna. Sobotka je kazao kako će se neki porezi mijenjati 2015.

Stranke žele finalizirati pregovore sljedećeg tjedna kako bi Sobotka mogao predložiti sastav svoje vlade predsjedniku Milošu Zemanu do kraja godine.

Protivljenje pokreta ANO povećanju poreza onemogućilo je planove socijaldemokrata o podizanju poreza za banke i telekomunikacijske tvrtke kako bi povećali proračunske prihode.

"Za nas je važno da stvorimo poreznu stabilnost sljedeće četiri godine i to da ćemo početi funkcionirati kao nova vlada", kazao je jedan od čelnika ANO-a Jaroslav Faltynek nakon pregovora u utorak kasno navečer. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter