CeSID: SNS pobijedio s 48,2 posto glasova

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nevladina organizacija Centar za slobodne izbore i demokraciju (CeSID) objavio je u ponedjeljak svoje konačne procjene prema kojima je Srpska napredna stranka (SNS) na prijevremenim parlamentarnim izborima u nedjelju osvojila 48,2 posto glasova odnosno 156 zastupničkih mjesta, dok je drugoplasirana koalicija oko Socijalističke partije Srbije (SPS-PUPS-JS) dobila 13,6 posto i osvojila 44 zastupnička mjesta u srbijanskom parlamentu.

Na trećem mjestu je Demokratska stranka (DS) čelnika Dragana Đilasa, koja je osvojila 6,3 posto i imat će 20 zastupničkih mjesta, a četvrtoplasirana je Nova demokratska stranka (NDS) s 5,7 posto i 18 osvojenih mandata, priopćio je CeSID.

Ispod izbornog praga od pet posto ostala je Demokratska stranka (DSS) Vojislava Koštunice s osvojenih 4,2 posto potpore birača te Liberalno-demokratska stranka (LDS) Čede Jovanovića s 3,4 posto.

Uz četiri veće stranke koje su osvojile mandate, u parlament ulaze i tri manjinske stranke, Savez vojvođanskih Mađara (SVM) sa sedam zastupničkih mjesta, Stranka demokratske akcije (SDA) Sandžaka osvojila je tri, a Partija za demokratsko delovanje Riza Halimi dva zastupnička mjesta u srbijanskom parlamentu.

Na lokalnim izborima za Skupštinu grada Beograda također su, po konačnim podacima CeSID-a, najbolje rezultate postigli Vučićevi naprednjaci (SNS) osvojivši 42,5 posto glasova te će imati 62 vijećnika, druga je DS sa 16,1 posto glasova i 23 vijećnika, potom idu socijalisti (SPS) s 11,6 posto i 16 vijećnika te demokrati (DS) sa 6,6 posto i devet mandata. Ostale stranke u Beogradu nisu prešle izborni prag. Po konačnim procjenama CeSID-a, na izbore za skupštinu Beograda izišlo je 50,5 posto birača. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter