Cesi u povijesnom finalu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Hrvatska Davis Cup reprezentacija zaustavljena je u polufinalu svjetske skupine; Ceška je poslije dva dana dvoboja na zemlji porecke "Žatike" povela s nedostižnih 3:0 i izborila prvi finale u povijesti. Kao najveci uspjesi vode im se još dva finala (Cehoslovacka), te naslov osvojen 1980. godine. Sve je bilo jasno poslije prvog dana i dviju maratonskih pobjeda Radeka Štepaneka i Tomaša Berdycha, u parovima su Cesi samo potvrdili veliki uspjeh. Ceški izbornik Jaroslav Navratil u par je uvrstio upravo maratonce, a uz teren ostavio Lukaša Dlouhog, "friškog" pobjednika US Opena u paru s Indijcem Leanderom Paesom! To pokazuje kvalitetu ovog sastava Ceške. Štepanek i Berdych, koji sad imaju omjer 5-0 za reprezentaciju u parovima, svladali su Marina Cilica i Lovru Zovka sa 6:1, 6:3, 6:4 poslije dva sata i 16 minuta igre. Za razliku od Štepaneka, poslije šest sati igre u petak Ivo Karlovic se nije mogao - pomaknuti.

Marin Cilic je vec u prvom gemu izgubio servis, što se ponovilo i u petoj igri, pa se prva dionica pretvorila u cešku šetnju poslije rucka. Malo bolje Zovko i Cilic funkcionirali su u drugom setu, u kojem je kljucan bio izgubljeni servis Zovka u cetvrtom gemu. Gem kasnije Cesi su spasili dvije "break" lopte, otvorivši put prema drugom setu. U trecem setu, u kojem je susret dvaput prekidan zbog problema s rasvjetom, servis je jedino izgubio Lovro Zovko. Zagrepcanin je u sedmom gemu promašio smec u sjajnoj izmjeni, izgubljeni servis znacio je kraj svih nada, iako je poslije tužnog petka hrvatskog sporta sve bilo sasvim izvjesno.

Radek Štepanek je na mec loptu zabio smec, a na tribinama je nastalo ludilo. Plesalo se, pjevalo, trubilo, muški dio navijaca skinuo je majice. Prikljucili su im se Berdych i Štepanek, koji su s ceškom zastavom otrcali pobjednicki krug oko terena, a potom se cijela momcad našla u klupku velike radosti.


Podijeli: Facebook Twiter