Cesi i Grci u cetvrtfinalu Eura

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ceška - Poljska 1:0

U susretu 3. kola A skupine EURA u Wroclawu su nogometaši Ceške svladali Poljsku s 1:0 (0:0). Ceška se plasirala u cetvrtfinale EURA, dok je domacin Poljska otpala. Pred 42.000 gledatelja na Gradskom stadionu sudio je Craig Thomson iz Škotske. Strijelac: 1:0 Petr Jiracek (72)

CEŠKA:
Petr Cech, Gebre Selassie, Kadlec, Sivok, Limbersky, Jiracek (Rajtoral, 84), Hubschman, Plašil, Pilar (Režek, 88), Kolar, Baroš (Pekhart, 90+1)

POLJSKA:
Tyton, Piszczek, Wasilewski, Perquis, Boenisch, Blaszczykowski, Dudka, Polanski (od '56 Grosicki), Obraniak (od '73 Brožek), Murawski (od '73 Mierzejewski), Lewandowski.

Poljska je silovito krenula, vec u 2. minuti Dudka je škaricama sa desetak metara pucao pored vratiju. Nakon toga još nekoliko odlicnih prigoda za Poljake.

U 10. minuti stopostotna prilika za Lewandowskog, koji puca pored vratnice. Tri minute kasnije nakon kornera lopta je došla do Boenischa, ciji poluvolej iz blizine nije pronašao cilj. U 15. minuti Polanski sa vrha 16-erca puca silovito, ali iznad grede. Nakon toga, u 22. minuti odlican udarac Boenischa sa 20-tak metara, ali Petr Cech spašava mrežu.

Imali su i Cesi svoje prigode, u 4. minuti nakon ubacaja Gebre Selassija u odlicnoj šansi se našao Pilar, ali traljavo puca. Najbolju priliku Ceška je imala u 37. minuti, Limbersky je dobro ubacio u kazneni prostor, a Milan Baroš je bio kratak za koji centimetar.

Nakon odlicnog prvog poluvremena, koje su odigrali u visokom tempu, u drugom dijelu Poljaci su fizicki pali, a kontrolu igre preuzeli su Cesi.

Ceška je došla u vodstvo u 72. minuti, kontru je poveo Baroš, a strijelac je bio Jiracek.

Prije toga Cesi su imali još dvije velike prilike. U 65. minuti nakon prekida, ali udarac Sivoka sa pet metara brani Tyton, a 68. minuti "zicer" za Baroša, ali vratar Tyton ponovno spašava Poljake.

Poljska je u sudackoj nadoknadi mogla doci do poravnanja, ali je nakon udarca Blaszczykowskog sa gol-crte loptu izbacio Kadlec.

Grcka - Rusija 1:0


U dvoboju 3. kola A skupine EURA u Varšavi su nogometaši Grcke svladali Rusiju s 1:0 (1:0). Grcka se plasirala u cetvrtfinale EURA, dok je Rusija otpala. Pred 52.000 gledatelja na Nacionalnom stadionu sudio je Jonas Eriksson iz Švedske. Strijelac: 1:0 Giorgos Karagounis (45+2)

GRCKA:
Sifakis - Torosidis, Sokratis, K. Papadopoulos,Tzavellas - Maniatis, Katsouranis - Salpingidis (od '83 Ninis), Karagounis (od '67 Makos), Samaras - Gekas (od '64 Holebas)

RUSIJA:
Malafejev - Anjukov (od '84 Izmailov), Berezucki, Ignjaševic, Žirkov - Širokov, Denisov, Glušcakov (od '72 Pogrebnjak)- Džagojev, Keržakov (od '46 Pavljucenko), Aršhavin

Grci su u Varšavi u cetvrtfinale ušli na poptuno isti nacin kako su prije 8 godina osvojili naslov europskih prvaka u Portugalu. Svladali su Ruse šokantnim pogotkom kapetana Karagounisa u drugoj minuti sudacke nadoknade prvog poluvremena i to vodstvo obranom sacuvali dokraja.

Utakmica je bila vrlo dobra samo u prvih deset minuta, kada su se nizale šanse na obje strane, a Rusi potom potpuno preuzimaju igru, ali s vrlo jalovim ishodom.

Odluka je pala na isteku poluvremena kada je katastrofalno pogriješio Ignjaševic koji je dodao loptu Karagounisu, a maleni Grk se sjurio i snažnim udarcem "probio" Malafejeva.

U drugom dijelu su Grci cak bili puno opasniji iz protunapada, pa je tako u 70. minuti Tzavellas iz slobodnog udarca pogodio spoj vratnice i grede. Rusi su opsjedali gol Grka, no stvorili su samo jednu izrazitu priliku, u 83. minuti kada je udarac glavom Džagojeva prošao centimetar od vratnice.

Grci ce kao drugoplasirana momcad skupine A 22. lipnja u Gdanjsku igra s prvakom skupine B.


Podijeli: Facebook Twiter