Česi biraju novog predsjednika

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Građani Češke danas, drugi dan zaredom, glasuju na prvim izravnim izborima za češkog predsjednika da bi izabrali nasljednika Vaclava Klausa, kojemu u ožujku istječe drugi petogodišnji mandat.

Riječ je o drugom krugu izbora u kojemu su se s podjednakim izgledima sučelila dvojica proeuropskih kandidata, veteran ljevice Miloš Zeman i ministar vanjskih poslova Karel Schwarzenberg, aristokrat s desnice.

U prvome krugu održanom 11. i 12. siječnja dvojica su kandidata bila gotovo izjednačena: Zeman je dobio 24,2 posto, a Schwarzenberg 23,4 posto glasova birača.

Bez obzira na to tko pobijedi, 10,5-milijunska Češka okrenut će novu stranicu odlaskom euroskeptika Klausa kojemu mandat istječe 7. ožujka.

Kandidat Stranke građanskih prava (SPOZ) i premijer od 1998. do 2002., socijaldemokrat Miloš Zeman (68), ekonomist po struci, ponekad je optuživan za populizam. Popularan je u pokrajinama koje su teško pogođene gospodarskim reformama, gospodarskom recesijom i nezaposlenošću od 9,4 posto.

Schwarzenberg (75), bivši suradnik Vaclava Havela, pisca i disidenta iz doba komunizma, bio je ministar vanjskih poslova od 2007. do 2009. te ponovno od 2010. Humanistički obrazovan uživa potporu u Pragu i drugim velikim gradovima. Konzervativni političar, karizmatik je i favorit umjetničkih krugova, građana i mladih urbanih ljudi.

Novi šef države bit će treći od neovisnosti 1993. Prvi je bio jedan od vođa Baršunaste revolucije Vaclav Havel, koji je umro 2011. I Havela i Klausa izabrao je parlament koji je tek u veljači 2012. promijenio izborni zakon pa se predsjednik sada bira izravno.

Češki predsjednik nema velike ovlasti, no imenuje ili razrješava premijera i druge članove vlade i potvrđuje zakone koje donosi parlament, a ima pravo na njih uložiti veto. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter