Cesare Borgia u pazinskom Kaštelu

Mark Ryder kao Cesare Borgia
Mark Ryder kao Cesare Borgia

"Već gotovo dva stoljeća vi Švicarci branite slobodu pobjeđujući Habsburgovce", poručio je Cesare Borgia, odnosno 24-godišnji sjevernoirski glumac Mark Ryder, švicarskim plaćenicima obećavajući im nagradu od sto tisuća dukata za vjernost da bi ga u tom trenutku stražar obavijestio da na obzorju vidi Mlečane, na tisuće njih.

Kratka je to scena iz treće i završne sezone povijesne serije "Borgia" o usponu pape Aleksandra VI., koja se danas poslijepodne snimala u pazinskom Kaštelu, točnije u samom predvorju srednjovjekovnog Kaštela kojeg su ispunili statisti u oklopima, uglavnom Puljani, odjeveni u odoru švicarske garde.

Scena od nekoliko rečenica ponavljala se desetke puta, pa su znatiželjni građani koji su pratili događaj imali priliku naučiti tekst napamet. Snimanje koje je nadgledao poznati producent Tom Fontana (serija "Oz") obavljeno je u interijeru ulazne dvorane pazinske utvrde bez ikakve filmske kulise, što je zanimljivo. Naime, posljednji put kada se ispred pazinskog Kaštelu snimao značajniji igrani film - "Mušketirka" 2002. godine - vjetar je srušio kulisu na velškog glumca Johna Rhys-Daviesa umalo ga usmrtivši.

Serija se tijekom siječnja snimala u Dubrovniku iz kojeg su glumci stigli danas ujutro zrakoplovom u Pulu gdje će biti smješteni tijekom idućih dana. Za sutra je zakazano snimanje ispred pulske Arene, a poslije podne filmska se ekipa seli u Beram. (A. DAGOSTIN, snimio D. ŠTIFANIĆ)

OPŠIRNIJE U SUTRAŠNJEM TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter