Červar Porat: Izgrađena dva mola sa 100 novih vezova

Novi molovi u Červar Portu (V. HABEREITER)
Novi molovi u Červar Portu (V. HABEREITER)

Ovih se dana bliži kraju prva faza radova u starom dijelu luke javnog prometa u Červar Portu prema uvali Lunga, gdje se u proteklih nešto više od tri mjeseca produbljivao akvatorij i izgradila dva nova mola koja će pružiti mjesta za stotinjak vezova.

Kako doznajemo od Željka Čorka, ravnatelja Lučke uprave Poreč, investitora ovog zahvata, u ovoj fazi napravljena su dva mola dugačka 50, odnosno 60 metara i široka dva metra, koja će imati svu potrebnu infrastrukturu, a bit će izgrađen i obalni betonski zid, pristupni putovi sa sjeverne strane da se ne bi stvarala gužva na rivi te napravljena sanacija postojećeg lukobrana koji će štititi molove. Pod vodom će biti postavljeni blokovi za corpo morto za privez brodova. Radove izvodi na javnom natječaju izabran BSK Commerce iz Rijeke, dok je nadzor povjeren tvrtki IG iz Labina.

Već idućeg tjedna kreće se u javni natječaj za radove u drugoj fazi u sklopu koje će produžiti lukobran, formirati školjera i izgraditi operativna obala za prihvat linijskih, turističkih, ribarskih i taksi brodova te eventualno jahti do 30 metara duljine. Cijeli je ovaj zahvat težak oko 4,5 milijuna kuna, a završetak je planiran početkom svibnja.

Na novim će se molovima naći mjesta za 70 vezova za plovila dužine od pet do šest metara i 30 za plovila dužine od šest do osam metara. Cijene komunalnih vezova u luci ostaju iste, 200 kuna po dužnom metru plovila godišnje, uz 50 posto popusta za invalide Domovinskog rata i 30 posto za umirovljenike, dok se cijena nautičkog veza računa po danu ili mjesecu.

- Računam da bismo početkom veljače počeli sa sklapanjem ugovora o vezu s korisnicima. Imamo nekih 150 pravovaljanih zahtjeva za komunalne vezove, jer ih na našem području kronično fali, i nekih 80 potencijalnih kandidata, koji bi mogli zadovoljiti zakonom propisane uvjete, kaže Čorak.

Prioritet pri dodjeli imat će dvadesetak plovila kojima treba naći mjesto nakon što je preklani Lučka uprava preuzela od dotadašnjeg koncesionara Plave lagune upravljanje nad lukom javnog prometa u Červar Portu, odnosno sportsku lučicu ispred recepcije marine i bivšeg supermarketa te stari dio luke.

Kada se počnu dodjeljivati mjesta za vezove, krenut će se u ispisivanje brojeva na molovima i sklapanje ugovora, a Čorak dodaje da će uskoro objaviti javni poziv za sve korisnike iz luka Červar Porat, ali i Vrsar i Funtana zbog regulacije ugovora i stanja u tim lukama. (V. HABEREITER)


Podijeli: Facebook Twiter