Certifikat samo za apartmane, a ne sobe i kuće za odmor

Ilustracija (Foto: Arhiva)
Ilustracija (Foto: Arhiva)

Prema objašnjenju Neda Pinezića, predsjednika Zajednice obiteljskog smještaja pri Hrvatskoj gospodarskoj komori, u utorak, na drugom danu Foruma privatnih iznajmljivača u Poreču, iznajmljivači apartmana dužni su izraditi energetski certifikat od početka iduće godine. Pa ipak, tu obvezu nemaju iznajmljivači soba i kuća za odmor. Kako kaže Pinezić riječ je o spornom propisu protiv kojega će se ova Zajednica boriti lobiranjem za izmjenu zakona ili na sudu.

- Ponovljen je stav Ministarstva da se u obveze energetskog certificiranja uključuju samo vlasnici jedne vrste smještajnih jedinica što je zanimljivo - a to je apartman. Tu ne ulaze kuće za odmor i sobe. Tumači se na način da se apartmani iznajmljuju i jer se mi nazivamo iznajmljivačima te zato jer se u Zakonu o ugostiteljskoj djelatnosti rabi naziv iznajmljivač, ali za građana fizičku osobu pružatelja ugostiteljske usluge u domaćinstvu. U diskusiji na forumu između iznajmljivača i predstavnika ministarstva su i dalje održani oprečni stavovi i ništa tu nije novoga pojašnjeno. Samo se još više produbljuje sumnja u vjerodostojnost tumačenja zakonskih odredbi, kazao je Pinezić.

Dodao je  kako se ovaj prijepor može riješiti na dva načina- ili promjenom tumačenja ministarstva graditeljstva ili na sudu.

Svima sam jasno i glasno na forumu još jednom rekao da energetske certifikate ne rade. Na neki način ova nam je situacija pomogla da se dotaknemo promjene zakonske regulative svih segmenata - ugostiteljstva, financija te prostornog uređenja, odnosno da se jasno razgraniče poslovi sa nekretninama, odnosno promet nekretninama od ugostiteljske djelatnosti. Mi ćemo pokrenuti inicijativu da se iz Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti izbrišu svi pojmovi iznajmljivanja i iznajmljivača te da se ne rabe u komunikaciji jer iznajmljivanje spada u domenu prometa nekretninama. Pružatelj usluga smještaja u domaćinstvu je složeni naziv, pa se zalažemo da se preimenujemo u domaćine po uzoru na njemačku inačicu Gastgeber. Time bi se dala jasna poruka sukladno Strategiji razvoja hrvatskog turizma u novoj promotivnoj kampanji Croatia full of life gdje se u prvi plan stavljaju ljudi, odnosno da se naš turizam oslanja na dobro domaćinstvo, navodi Pinezić.

Također, na skupu je zaključeno da je nužna digitalizacija privatnog smještaja te upoznavanje s novim tehnologijama kako bi iznajmljivači mogli biti u trendu s novim zahtjevima gostiju. Isto tako zaključeno je da je potrebna još veća i bolje suradnja domaćina s institucijama, posebno turističkim zajednicama, ali i međusobno kako bi se mogli izboriti za bolje pozicije među institucijama, ali i na tržištu. Stoga Pinezić poziva sve domaćine da se udruže u svoje lokalne udruge, a na višim nivoima u zajednice privatnog smještaja pri Hrvatskoj gospodarskoj komori, kako na županijskoj, tako i nacionalnoj razini. (B. BAN)


Podijeli: Facebook Twiter