Cerovlje: U općinskoj blagajni 420 tisuća kuna viška

Vijeće Cerovlja (M. RIMANIĆ)
Vijeće Cerovlja (M. RIMANIĆ)

Općinski proračun lani je ostvario ukupne prihode i primitke u iznosu od 6,3 milijuna, a rashode i izdatke u iznosu od 5,9 milijuna kuna. Pri tomu je ostvaren višak prihoda od 420 tisuća kuna, rekla je Romina Bašić zadužena za općinske financije. Ovime je podmiren dio duga od 518 tisuća kuna iz prijašnjih godina, pa sada općinski dug iznosi 98 tisuća kuna.

Općina se lani bila kreditno zadužila za 800 tisuća kuna namijenjenih rekonstrukciji nerazvrstane ceste Čehi - Tenčići - Bregi sredstvima IPARD programa, a nakon izvedenih radova ostvarila je povrat sredstava i vratila kredit. Ove će se godine Cerovlje ponovo zadužiti za 800 tisuća kuna i to za rekonstrukciju nerazvrstane ceste Mandari - Gajani - Banovina, za koju također očekuje sredstva IPARD programa.

Vijeće je prihvatilo izvršenje plana gospodarenja otpadom tijekom lanjske godine, prema kojem je Općina Cerovlje financijski participirala pri izradi tehničke dokumentacije za gradnju pretovarne stanice "Jelenčići V". Fondu za zaštiti okoliša i energetske učinkovitosti kandidiran je projekt nabave i postavljanja "zelenih otoka" za pet većih naselja na Cerovljanštini. Postupak je u tijeku i uskoro se očekuje odluka o sufinanciranju, a potom će se oprema nabaviti i postaviti, rekao je općinski načelnik Emil Daus.

Vijećnik Ivica Flegar upozorio je kako bi trebalo sanirati kritične dijelove korita Rakova potoka jer za kišnih razdoblja često poplavljuju okolne poljoprivredne površine. Načelnik Daus preuzeo je obavezu da o tomu izvijesti Hrvatske vode, a od Županijiske uprave za ceste zatražit će informacije o planovima sanacije prostora uz cestu Cerovlje - Gologorioca na mjestu na kojem cesta prolazi neposredno uz Rakov potok. (M. RIMANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter