Cerovlje: Komemoracija Ivanu Gašparoviću Gaši

Komemoracija Ivanu Gašparoviću Gaši u Cerovlju (M. RIMANIĆ)
Komemoracija Ivanu Gašparoviću Gaši u Cerovlju (M. RIMANIĆ)

Predstavnici Općine Cerovlje, Udruge antifašista Pazinštine, Vinodolske općine i tamošnje udruge antifašista položili su cvijeće i zapalili svijeće uz spomenik Ivanu Gašparoviću Gaši na željezničkoj stanici u Cerovlju.

Gašparović je rođen u Grižanama u Vinodolskoj općini, a kao sekretar SKOJ-a za Istru i Hrvatsko primorje početkom 1944. djelovao je u cilju organizacije narodnooslobodilačkog pokreta u Istri. U siječnju 1944. u Cerovlju su ga zarobili Nijemci, mučili ga i objesili na telefonski stup na stanici. Na njemu je živ visio osam dana, dok nije izdahnuo, podsjetio je Stipe Marušić, član predsjedništva Udruge antifašista Vinodolske općine.

Gašparovića su zarobili u trenutku dok je uništavao arhivu u "hotelu", gostinjskoj zgradi nasuprot željezničke stanice u Cerovlju.

Ovu su prigodu Emil Daus, cerovljanski načelnik, Ivan Jurada, predsjednik Općinskog vijeća Cerovlja, i Ivica Crnić, načelnik Vinodolske općine, iskoristili za zbližavanje dviju općina, ali i da porazgovaraju o zajedničkim problemima vezanim uz ukidanje statusa brdsko-planinskog područja. Naime, Vinodolska općina će, kao i Cerovlje, pritom izgubiti mnoge pogodnosti.

Ovom je druženju prisustvovao i Milan Antolović, predsjednik Udruge antifašista Pazinštine, predstavnici antifašista vinodolske općine Zdravko Kalafatić, Stipe Marušić i Ivica Crnić, kao i domaći borci Miljenko Benčić i Viktor Vojsković. Osim o njegovanju sjećanja na Gašparovića, bilo je govora o uključivanju mladih u udruge antifašista, ali i zbližavanju Cerovlja i Vinodola. (M. RIMANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter